doesnt Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 Hej, przesadziłem sobie muchołówki do takich doniczek jak na obrazku i niestety z dołu jest tylko jeden otwór, przez który dostaje się wodziczka. Czy trzeba coś z tym zrobić czy może rosnąc sobie roślinka w takim czymś i czy są jakieś minusy takiego rozwiązania. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 To ceramiczna, tak? Jeśli tak to nic nie zrobisz - będzie jeden otwór po prostu. W przypadku plastikowych wiercę czasem dodatkowe otwory, albo wypalam je. Minus jest taki, że woda będzie słabiej dostawała się do doniczki, ale to nie powinno roślinie szczególnie przeszkadzać. Dawniej chodziły głosy, że słabo wypalone ceramiczne odkwaszają torf. Nie wiem czy to prawda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbalski Napisano 8 Czerwca 2011 Share Napisano 8 Czerwca 2011 U mnie na ceramicznych pojawiała się czasem pleśń. Plastik jest znacznie lepszy i tańszy. Otwór w tej doniczce jest duży, więc co do podsiąkania, to nie będzie żadnego problemu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doesnt Napisano 8 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Poprawka, z tego co widzę to są doniczki gliniane (clay z ang.) włoskiej produkcji, które kupiłem w obi. Dość drogie niestety były. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez doesnt Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi