Gość Poetka Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam! Mam pytanie dotyczące przeprowadzki razem z roślinkami Wyprowadzam się w tym roku na studia i chcę zabrać moje roślinki ze sobą (mama powiedziała, że mam je zabierać, bo ona nie będzie się nimi zajmować ) mam 3 roślinki dzbanecznik Nepenthes × ventrata, rosiczkę Drosera aliciae oraz muchołówkę Dionaea muscipula 'Red-green'. Są dosyć młode i martwi mnie trochę ta przeprowadzka, szczególnie jeśli chodzi o dzbanecznik, bo wiadomo ta roślinka słabo znosi transport. Przeprowadzam się około 100km więc czeka je kilka godzin jazdy, poza tym jest to wrzesień- okres kiedy muchołówka już chce zacząc zimować i właśnie się martwię czy to dobry okres dla niej? I właśnie tu mam kilka pytań. 1. Jak najlepiej przygotowac roślinki do przeprowadzki? 2. Czy mogą zwiędnąc? 3. Czy jakoś szczególnie powinnam się o nie zatroszczyć przed/po przeprowadzce? 4. Czy muchołowkę dobrze jest przenieść we wrześniu? Czy może zostawić na zimę w domu w piwnicy, uprosić mamę żeby raz na 2 tyodnie podlała ;p czy wziąć ze sobą i od razu po przeprowadzce przezimować? 5.a) Tu może trochę głupie pytanie, ale jednak mnie nurtuje. Też ważna kwestia- wiadomo studenci wracają po studiach i praktykach ;p i tak na 3 miesiące zosatwiac roślinki pod czyjąś opieką też głupio i czy takie przeprowadzki w tą i z powrotem co roku są w porządku? W sensie czy roślinki to zniosą? 5. b) a co z rozmnażaniem? (wegetatywnym) i takimi przeprowadzkami? chciałam w przyszłym roku je rozmnożyć. 6. Tak samo ze świetami czy jak będę wracać na ten tydzień świąt czy ferii i raczej większość znajomych będzie wracać to czy mogę roślinki zostawić same sobie? Np w akwarium czy coś? Kurcze właśnie nie mam pojęcia jak to rozegrać. Może trochę dramatyzuję, ale bardzo lubie te 3 roślinki- wyhodowałam je od małego i z kilku tylko one przeżyły i szkoda mi by było je tracić. Z góry dziękuję za odpowiedzi! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hesperyda Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Zdarzyło mi się kupić Nepenthes x ventrata za 7zł w obi zimą (na przecenie bez dzbanków). Musiałam go nieść parę razy przez mróz, zupełnie nic mu się nie stało. Jestem pewna na 100% że Twoje rośliny przeżyją taką podróż. Chyba że ususzysz im podłoże, postawisz doniczkę do góry nogami i położysz na niej walizkę to wtedy raczej nie przeżyją. Dla mnie jedynym zmartwieniem byłoby jak podlać rośliny przez dłuższą nieobecność? 3-4 dni powinny przeżyć bez szwanku. Zawsze możesz kupić jedną ogromną doniczkę jak wiadro posadzić w niej rosiczkę i dzbanecznika podlać obficie, ale bez przesady. W zależności od temperatury w pokoju może do dwóch tygodni poradziły by sobie same. Z muchołówką trochę gorzej, chociaż u mnie w piwnicy przy temperaturze 10*C podlewam je średnio raz na 1,5- 2 tygodnie. Inną opcją będzie namówić kogoś na podlewanie, albo zabierać roślinki zawsze ze sobą jeśli będziesz wyjeżdżać na dłużej niż 3-4 dni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ioreth Napisano 27 Kwietnia 2015 Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam! Mam pytanie dotyczące przeprowadzki razem z roślinkami Wyprowadzam się w tym roku na studia i chcę zabrać moje roślinki ze sobą (mama powiedziała, że mam je zabierać, bo ona nie będzie się nimi zajmować ) mam 3 roślinki dzbanecznik Nepenthes × ventrata, rosiczkę Drosera aliciae oraz muchołówkę Dionaea muscipula 'Red-green'. Są dosyć młode i martwi mnie trochę ta przeprowadzka, szczególnie jeśli chodzi o dzbanecznik, bo wiadomo ta roślinka słabo znosi transport. Przeprowadzam się około 100km więc czeka je kilka godzin jazdy, poza tym jest to wrzesień- okres kiedy muchołówka już chce zacząc zimować i właśnie się martwię czy to dobry okres dla niej? I właśnie tu mam kilka pytań. 1. Jak najlepiej przygotowac roślinki do przeprowadzki? 2. Czy mogą zwiędnąc? 3. Czy jakoś szczególnie powinnam się o nie zatroszczyć przed/po przeprowadzce? 4. Czy muchołowkę dobrze jest przenieść we wrześniu? Czy może zostawić na zimę w domu w piwnicy, uprosić mamę żeby raz na 2 tyodnie podlała ;p czy wziąć ze sobą i od razu po przeprowadzce przezimować? 5.a) Tu może trochę głupie pytanie, ale jednak mnie nurtuje. Też ważna kwestia- wiadomo studenci wracają po studiach i praktykach ;p i tak na 3 miesiące zosatwiac roślinki pod czyjąś opieką też głupio i czy takie przeprowadzki w tą i z powrotem co roku są w porządku? W sensie czy roślinki to zniosą? 5. b) a co z rozmnażaniem? (wegetatywnym) i takimi przeprowadzkami? chciałam w przyszłym roku je rozmnożyć. 6. Tak samo ze świetami czy jak będę wracać na ten tydzień świąt czy ferii i raczej większość znajomych będzie wracać to czy mogę roślinki zostawić same sobie? Np w akwarium czy coś? Kurcze właśnie nie mam pojęcia jak to rozegrać. Może trochę dramatyzuję, ale bardzo lubie te 3 roślinki- wyhodowałam je od małego i z kilku tylko one przeżyły i szkoda mi by było je tracić. Z góry dziękuję za odpowiedzi! Odpowiadając hurtem na wszystkie Twoje punkty - o ile nie przeschną lub nie zostaną przelane, to nic im nie będzie. Przed i po zapewnij im po prostu dużo światła i wystarczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi