Gekon Napisano 18 Listopada 2020 Share Napisano 18 Listopada 2020 (edytowane) Witam, Na początku skorzystam z okazji i się ponownie przywitam po tylu latach nieobecności na forum. Nazywam się Benjamin, mam 24 lata i od 2007 roku mieszkam w UK . Swoje stare rośliny, których miałem kilka ładnych okazów już nie mam od paru lat i niedawno postanowiłem wrócić do tego ciekawego i innego hobby. No więc, udało mi się kupić używane terrarium po hodowli jaszczurek ale niestety terrarium czekała przeróbka z uwagi na boki zrobione w połowie ze szkła i plastikowej kratki oraz góra zrobiona z metalowej siatki. Dodatkowo było już pod nie zrobiona szafka na wymiar co jest dużym plusem no i pod nim jest miejsce na dodatkowe terrarium Terrarium wyglądało mniej więcej tak: Musiałem wymienić boki oraz przykrywe na akrylowe panele (chyba tak to też się nazywa po Polsku? ), zamówione przycięte na wymiar oraz z wyciętymi otworami na kable i wiatraczki. Wymiary- 100 x 40 x 60cm Oświetlenie- Jungle Dawn LED 51W firmy Arcadia. Wentylacja- 2 środkowe wentylatorki 8cm szerokości firmy AC Infinity przymocowane za pomocą przyssawek sylikonowych, które chodzą 24godz na dobe. Dodatkowo 2 wentylatory zewnętrzne 8cm szerokości włożone do otworów na wymiar, załączają się co 6 godzin na 10/15 minut. Temperatura i wilgotność- ultradzwiękowy zamgławiacz firmy Chińskiej działający po 10 minut zaraz przed i po zapaleniu sie światła. Terra znajduje sie w małym pokoju gdzie cały czas jest ok 20/21 za dnia i 17/18 w nocy, szczególnie w zimie. Samego termometru jeszcze nie zakupiłem wiec nie wiem dokładnie jakie tam są warunki. Pare fotek z przeróbki: A oto Gotowe terra: Na razie jeśli chodzi o rośliny to nie ma sie czym chwalić. Gamme pigmejek dopiero kiełkują, D. Adelae i pływacze dopiero co posadzone. Planuje tam dodać jeszcze jedną helke, reszte rosiczek z Queensland i jakieś tłustosze. Jedynie co to po miesiącu ładnie rośnie mi H. Pulchella: W dniu zakupu: I po miesiącu Jakiekolwiek porady mile widziane Dziękuję i pozdrawiam Edytowane 18 Listopada 2020 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi