Skocz do zawartości

Problem z dzbanecznikiem pomocy. Dzbanecznik

Lordmiko48

Rekomendowane odpowiedzi

mam poważny problem z dzbanecznikiem. oklapł i zaczyna usychać. nie wiem co robić pomocy. (nie moge przesłać zdjęcoa bo  iby za duży format ale to mie ważne). liście ma strasznie miękkie jak nigdy dotąd do tej pory był piękmy i wyprostowamy a teraz oklapł. zmieniłem mu ziemie na ziemie do storczyka podobna do takiej kory ozdobnej ale mniejszej. dostał też takich brązowych plamek

Edytowane przez Lordmiko48
Odnośnik do odpowiedzi

• Lordmiko48 changed the title to Problem z dzbanecznikiem pomocy. Dzbanecznik

Bez zdjęcia rośliny i podłoża to ciężko powiedzieć co może dolegać twojemu dzbanecznikowi. Jaką ma temperaturę, gdzie stoi czy nie ma za mokro?

Odnośnik do odpowiedzi

temperatura w pokoju od 19 do 20 C

stoi na półce i tak od roku od wiosny jak pięknie rósł tam i dzbanki miał ogromne co kakiś czas muche tam wżucałem(i niggdy ich nie znajdywałem) i chyba miał za mokro więc zmieniłem mu ziemie na ziemie do storczyków. niektóre liście zaczynają sie rolować powoli są oklapnięte i miękkie jak nie wiem. za duży format tych zdjęć więc nie moge ich przesłać. Jak dasz mi swojego gmaila to ci mogę przesłać

Odnośnik do odpowiedzi

Po obejrzeniu zdjęć, mogę od razu stwierdzić że to choroba grzybowa. Jedynie co możesz zrobić, obciąć najbardziej zakażone części. Resztę spryskać topsinem, ale sto procent nie daję że przeżyje.

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda

dzięki bardzo mi pomogłeś a powiedz mi które liście są zakażone

najbardziej

jutro pojade do sklepu kupie to i postaram sie ją uratowac ale dzięki ci za radę i jeszcze powiedz mi które liścoe są zakażone najbardziej? 

Odnośnik do odpowiedzi