Skocz do zawartości

Kondycja rośliny z polskiego sklepu

limak13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałem Wam pokazać jak można się naciąć w polskim sklepie. Mniejsza o nazwę, sklep znany przez wielu forumowiczów - niejeden na pewno jakieś rośliny tam kiedyś kupił. Z asortymentu to widzę, że oferuje głównie rośliny z dystrybucji holenderskiej - różne hybrydy/krzyżówki, które są w sam raz dla początkujących.

W moim przypadku przygoda z owadożerami zaczęła się właśnie od tego sklepu. Kilka lat temu kupiłem tam kilka roślin. Wszystkie przyszły w bardzo dobrym stanie i były na prawdę ładne (mogę odszukać zdjęcia). Kupiłem wtedy też kapturnicę flava, która bardzo szybko rośnie i wygląda nieźle. Chciałem komuś sprawić roślinę na prezent - znajomy był u mnie i jakoś mu ta roślina wpadła w oko, mimo że mam na prawdę sporą kolekcję dużo bardziej wyszukanych roślin. Tak, mogłem oddzielić jakiś stożek ze swojej rośliny, ale prawdę mówiąc nie chcę się bawić w przesadzanie do późnej zimy/wczesnej wiosny (jest już dość późno jakby nie patrzeć). Co więcej, miał to być prezent dla kogoś kto dopiero chce zacząć swoją przygodę, zdecydowałem się więc na ponowny zakup - wolę dać kompletną roślinę niż sam stożek, aby początkujący miał łatwiej. No i tym razem niestety duże rozczarowanie. Pozwólcie, że pokażę kilka zdjęć - roślinę otrzymałem w tym tygodniu.

Roślina wygląda tak - już na pierwszy rzut oka widać, że dosłownie każdy liść jest mniej lub bardziej zdeformowany (na zdjęciu tego nie widać, ale żaden z tych wyższych kielichów nie jest prawidłowo otwarty):

f1.thumb.jpg.96f9b410260fbf1fff1ef3da83f2023a.jpg

Deformacje mogą wynikać z tego, że roślina miała ciasno. Coś mi jednak mówi, że to skutek działania szkodników, dobrze to widać na tym liściu (można tam też jakieś białe wylinki (?) zauważyć):

f2.thumb.jpg.456631a893b002f7709d7839351b0d4c.jpg

Te "wylinki" widać też w innych miejscach - na przykład na tym daszku:

f3.thumb.jpg.4c58c5a00cd67b091eb2bce17d3e88b9.jpg

Roślina była prawdopodobnie czymś pryskana, bo miejscami widać plamy po oprysku. Widać też jakby małe białe szkodniki, na przykład tu:

f4.jpg.1b6018338ee57a85439bf9e2310401a8.jpg

Na niektórych liściach widać brzydkie jasne plamy - nie wiem czy to skutek działania szkodników, uszkodzenie mechaniczne czy jakaś infekcja grzybicza lub co gorsza - wirusowa?

f5.thumb.jpg.838c900111ec88869a56f50eb2831954.jpg

Tu też jakieś deformacje i przebarwienia:

f6.thumb.jpg.feb68a8f24ba15ef39bf6159208b4f58.jpg

Jeden z nowych liści ma na sobie jakieś czarne kropki i dziwne zgrubienia:

f7.thumb.jpg.b8ea0ff2d51d5f2aacd5a8ba97d3cb29.jpg

No więc, jest bardzo źle czy tylko ja to czarno widzę? Jak oceniacie kondycję rośliny? Co to za szkodniki patrząc na wylinki? Co dalej zrobić z tą rośliną?

Na razie w ruch poszedł Mospilan. Będę ją musiał też przesadzić, żeby pozbyć się tego podłoża. No i pewnie obserwować nowe liście. W sumie to nie wiem co dalej.

Co do sklepu - moje ostatnie zakupy tam. Będę odradzał znajomym i chyba im wysmaruję gdzieś odpowiednią opinię. Nie wierzę, że nie widzieli co wysyłają. O ile jeszcze uszkodzone liście to nie jest duży problem, to szkodniki i jakieś podejrzane plamy już tak. No i z prezentu nici... Prawdę mówiąc w dużo lepszej kondycji łatwe w uprawie krzyżówki można znaleźć w marketach budowlanych czy tam Biedronce i to w dużo lepszej cenie - przynajmniej widzisz co bierzesz...

Odnośnik do odpowiedzi