Marrom Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 (edytowane) Ponieważ mam w/w książkę mam od kilku dni "w rękach" mogę powiedzieć o niej kilka słów. "Glistening Carnivores" to najnowsza książka Stewart'a McPherson'a wydana w 2008 roku przez Redfern Natural History Productions. To angielskojęzyczne wydawnictwo przeznaczone jest raczej dla zaawansowanych miłośników roślin owadożernych chcących poszerzyć swoją wiedzę na temat biologii i środowiska życia roślin łowiących owady z pomocą tzw. "lepkich liści". Przedstawiana książka zawiera luźne opisy kilku grup rosiczek oraz opisy takich rodzajów jak Triphyophyllum, Pinguicula, Roridula, Byblis, Drosophyllum czy Ibicella. Poza opisami samych roślin i ich środowiska życia w książce znajdziemy informacje na temat historii odkryć, mechanizmu połowu, rys ewolucji roślin owadożernych oraz opisy zależności symbiotycznych u omawianych roślin (nie tylko Roridula!). Plusami książki jest piękne i solidne wydane, bardzo dobre i często zaskakujące zdjęcia, aktualne informacje, sporo materiału na temat rodzaju Triphyophyllum czy Ibicella. Minusy to cena (jak na nasze realia) oraz zbyt ogólny opis roślin z rodzaju Drosera. Książka dostępna na stronie: www.redfernnaturalhistory.com Edytowane 9 Listopada 2008 przez marrom Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi