sativ Napisano 27 Października 2009 Share Napisano 27 Października 2009 W tym temacie będę zamieszczał zdjęcia roślin in vitro. Na pierwszy ogień- D.biniata: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Listopada 2009 Autor Share Napisano 8 Listopada 2009 Mała Roridula Gorgonias in vitro: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2009 Parę fotek Darlingtonia w trakcie muliplifikacji Jak w opisie D.biniata red plant J.w. H.minor. Muszę popracować nad kompozycją pożywek dla helek, bo ubogo z tym w sieci... D.indica. Po przeniesieniu na pożywkę multiplifikacyjną padły ogromne pędy kwiatowe, ale rośnie jak szalona. Roridula gorgonias w tracie mnożenia Nieznany klon VFT z nasion, na wiosnę zobaczymy jak sie wybarwia. Duże pułapki N.truncata. 6-BAP czyni cuda N.ramspina. Tutaj 6-BAP zawodzi... Trzeba obczaić TDZ i kin.... N.gymanphora. Typowy user-friendly dzbanek. D.regia. Bodajże 2-3 tygodnie od obcięcia wszystkich liści siewkom w celu jej rozmnożenia. Trzymajcie kciuki za tego kolegę- sterylizacja dzbaneczników jest bardzo ciężka... S.minor. N.maxima. Po 6 resterylizacjach. Tak wygląda koszmar w TC.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Krajowy TC CP - nic dodać nic ująć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Zazdroszcze . Ale i wiem gdzie bede wysylal nasiona (tzn. do kogo) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati43 Napisano 29 Grudnia 2009 Share Napisano 29 Grudnia 2009 Szacunek, naprawdę Będziesz może sprzedawać to co rozmnożysz ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 10 Lutego 2010 Autor Share Napisano 10 Lutego 2010 Zdjęcia będą trafiać do forumowej galerii- już dodałem parę "historycznych" fot z łezką w oku Ten temat będzie usunięty, ale dopiero za czas jakiś.... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Ja również pozwolę sobie wstawić dwa zdjęcia. Na zdjęciach Dionaea Muscipula(pożywka 1/2 MS/CA) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 Pomyśl o wywaleniu węgla z pożywki, w przypadku niewielkiej ilości oślin na pożywce/częstych pasaży także sole do 1/3. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 W tym przypadku chodziło o uzyskanie wysokiego współczynnika rozmnożenia, a węgiel aktywny (CA) służyły tu do wyłapywania związków fenolowych wydzielanych przez rośliny do pożywki. Fakt faktem, w innych kombinacjach by się już nie sprawdził Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Maja 2011 Autor Share Napisano 8 Maja 2011 [przy okazji sprzątania wywale offtop] Trzaskane z liści/pułapek? I jak z rezultatami? Osobiście nigdy za dobrze u mnie nie wychodziło, bardzo dużo czasu zajmuje + ciężkie do rozdzielenia rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 8 Maja 2011 Share Napisano 8 Maja 2011 Nie tylko, z całej rośliny z korzeniami, roślina z korzeniami bez liści, no i łapka z ogonkiem i bez (nacięte igłą). Tak, zajmuję bardzo dużo czasu, uwagi, pracy i odpowiednich warunków (stąd moja nadgorliwość dotycząca sterylności). Po ustaleniu prawidłowej pożywki - efekty bardzo satysfakcjonujące Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
<kay> Napisano 10 Maja 2011 Share Napisano 10 Maja 2011 (edytowane) Pożywka ta sama Edytowane 10 Maja 2011 przez <kay> Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Grudnia 2011 Share Napisano 6 Grudnia 2011 Zrobiłem dzisiaj kilka fotek sterylnych roślin: Drosera afra D. coccicaulis cl.2 D. pallacea ssp. leioblastus Drosera trinervia- nasiona leżały od maja po czym w listopadzie wszyściutkie skiełkowały... Drosera aliciae Nepenthes ampullaria 'Spotted' Krzyżówka trichterfalle i cup trap- jeszcze małe Białe muchołówki- ciekawe czy ta forma utrzyma się w normalnych warunkach Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2011 Dodałem kilka nowych zdjęć : cistiflora lubi się piąć również w TC: Byblis aquatica nagminnie kwitnie... D.alba piękna jak zawsze Natomiast dzbaneczniki domagaja się pasażu... Reszta : https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2...2066&type=1 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi