Twargor Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Oto część mojej skromnej kolekcji N. sanguinea N. x hookeriana N. rajah N. burbidgeae N. ephippiata N. ampullaria green N. ventricosa A teraz całość Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 Super Amullaria śliczna , jaką średnice ma Sangi ? Dzbanek Rajah Widzę że ephippiata na podobnym poziomie jak moja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jkwiatek Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 ampullaria , rajah Pięknie terra mógł byś deko poprawić estetyka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Listopada 2009 Share Napisano 8 Listopada 2009 mi tez bardzo ampularia sie spodobala Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 srednica sanguinea to ok 35cm (juz mam dla niej nowe wyzsze terra) Nie sądziłem, że ampullaria sie tak spodoba a miałem ja na wiosnę sprzedawać ephippiata nie ma jeszcze kolcow a i tak mi sie juz podoba Co do estetyki to zgodze sie ze najlepiej to nie wyglada, dodatkowo ostatnio padl mi mech na dnie wiec bede musial wymienic. na wiosne wieksze egzemplarze beda mialy przprowadzke do nowego terra wiec bede mogl pomyslec bardziej o estetyce na obecna chwile to tylko zeby wszystko sie zmiescilo co proponujecie zrobic zeby to lepiej wygladalo? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Powiedz mi jakie warunki zapewniasz Rajahowi ?? Bo ja już z nim nie wydalam (mocne oświeltenie, spadki do 13*C, wilgotność wysoka i dalej dzbanków jak nie było tak niema ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 temp w dzien 25, w nocy 16, swietlowka 40W przez ok 15 godzin dziennie, wilgotnosc 80-100% i dzbankuje ladnie caly czas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sloma Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Taa bardzo skromna... Super kolekcja! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 fajna ampularia a jak tam się trzyma ventricosa x maxima?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 9 Listopada 2009 Autor Share Napisano 9 Listopada 2009 aaa moj leopard puszcza nowego listka i ma juz pierwszego dzbanka wiec niedlugo tez wyladuje w galerii cos chyba tej ampullarii nie docenialem Wczoraj zauwazylem ze moj gentle wypuszcza ped kwiatowy z czasem bede umieszczal nowe zdjecia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 No to gratuluje kwiatka i tak jak pisałem potwierdza się moja teoria ... duży dzbanecznik jeśli zostanie pozbawiony systemu korzeniowego lub zostanie z takiego pobrana sadzonka wierzchołkowa wytworzy w niedługim czasie pęd kwiatowy ... musze to opatentować nie wiem czy ktoś jeszcze miał w polsce kwiatka na dzbanku ale 1. poll - zrobił sadzonke wierzchołkową i mu zakwitła 2. ja - obciołem przez przypadek 75cm ventricose cały system korzeniowy po kilku miesiącach zakwitła 3. Trzeci kwiat powyżej na zdjęciu powstaje z sadzonki wierzchołkowej (wiem bo pochodzi z mojej rośliny) Ciekaw jestem czy ktoś już coś o tym pisał. Ja mam za mało odwagi żeby spróbować to z moim innym dzbanecznikiem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 Rajah i sanguinea gniotą Co do kwiatka- fajnie:D Widać że stres powoduje kwitnienie- można spróbować czy mix kwasu jasmonowego/absycynowego nie wywoła kwitnienia, ale chwilowo szkoda mi na to roślin.... Spróbuję in-vitro, kwitnienie dzbaneczników po 0,5 roku od wykiełkowania nasiona może być fajną sprawą /chociaż możliwe że to niedobór auksyn powoduje kwitnienie.... Trzeba obadać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 9 Listopada 2009 Share Napisano 9 Listopada 2009 A jaką średnice ma Rajah i jakiej wielkości to dzbanek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 roslina ma srednice jakies 17cm a dzbanek dlugosc ok 4cm rajah ladnie szybko rosnie i caly czas dzbankuje jeszcze dzisiaj dodam kolejne zdjecie gentle na ktorym juz widac paki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 10 Listopada 2009 Autor Share Napisano 10 Listopada 2009 Udało mi się zrobić dość wyraźne zdjęcie gentle i chciałbym przedstawić mój nowy nabytek nepenthes spectabilis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi