Skocz do zawartości

Długość doświetlania

BlachaSk8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawia mnie czy rośliną zaszkodzi jak raz będą pod świetlówka cały dzień, a raz te 7 godzin? Od poniedziałku do piątku doświetlane są od około 17:00/18:00 do 23:00/24:00, a dzisiaj są pod nią już od około 9:00 i jutro też tak mogę zrobić. Czy mogę tak robić czy lepiej żeby roślinki były pod nią regularnie czasowo? Generalnie wstawiłem swoje 3 pseudo terra z D.prolifera i (od dzisiaj) z H.heterodox'ą i 3 gatunkami pływaczy. Helka i D.prolifera mają plastikową górę od pojemnika umieszczoną jakieś 1,5/2 centymetry nad kubkiem w celu wentylacji i z powodu że kielich Heliaphory wystaje już ponad kubek(pod doniczkę u rosiczki i Heliaphory umieściem keramzyt i zalazłem wszystko do połowy doniczki), a pływacze są w plastikowym pudełku o szerszej średnicy przykryte drugim pudełkiem, lecz tutaj porobiłem tylko dziurki w górnym (tak jak co żeby opisać warunki w jakich trzymam ;]).

Odnośnik do odpowiedzi

Im wiecej swiatla tym lepiej :) możesz doświetlać jak chcesz u mnie nie jest to wogóle normowane i np. jest od godz 7 do ....min 20 a czesto i do 24 lub dluzej :) zalerzy kiedy ide spac :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.