BlachaSk8 Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Witam! Zastanawia mnie czy rośliną zaszkodzi jak raz będą pod świetlówka cały dzień, a raz te 7 godzin? Od poniedziałku do piątku doświetlane są od około 17:00/18:00 do 23:00/24:00, a dzisiaj są pod nią już od około 9:00 i jutro też tak mogę zrobić. Czy mogę tak robić czy lepiej żeby roślinki były pod nią regularnie czasowo? Generalnie wstawiłem swoje 3 pseudo terra z D.prolifera i (od dzisiaj) z H.heterodox'ą i 3 gatunkami pływaczy. Helka i D.prolifera mają plastikową górę od pojemnika umieszczoną jakieś 1,5/2 centymetry nad kubkiem w celu wentylacji i z powodu że kielich Heliaphory wystaje już ponad kubek(pod doniczkę u rosiczki i Heliaphory umieściem keramzyt i zalazłem wszystko do połowy doniczki), a pływacze są w plastikowym pudełku o szerszej średnicy przykryte drugim pudełkiem, lecz tutaj porobiłem tylko dziurki w górnym (tak jak co żeby opisać warunki w jakich trzymam ;]). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Im wiecej swiatla tym lepiej możesz doświetlać jak chcesz u mnie nie jest to wogóle normowane i np. jest od godz 7 do ....min 20 a czesto i do 24 lub dluzej zalerzy kiedy ide spac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 A ja tam za leniwy jestem, żeby w ogóle coś włączać/wyłączać. Pamięć też doskonała nie jest więc zainwestowałem 9 zł (chyba) w wyłącznik czasowy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gawien Napisano 12 Grudnia 2009 Share Napisano 12 Grudnia 2009 Ja tam samo mam czasowy Świeci się ok. 15 h i jest ok Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi