pepton Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Zauważyłem że wszyscy używają świetlówek T8 lub T5 (ja zresztą też) a co powiecie na zestaw z gady-gady http://www.gady-gady.pl/foto/sklep/maxi/tn...do%20roslin.jpg czy ktoś coś takiego stosuje? Jeśli tak to proszę napiszcie jak się sprawuje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Ja czegoś takiego nie mam co do świetłówek T8 i T5 to poprostu są łatwo dostępne osprzęt (stateczniki) również bez problemu można wszędzie dostać i to jest zapewne powód takich ich popularności. Do tego jeszcze łątwość montażu ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Ja używałem czegoś takiego tylko, że mniejszej mocy. Ale jednak wolę T5 gdyż jest większa dostępność świetlówek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 To o ile się nie mylę "niezintegrowana świetlówka kompaktowa z trzonkiem 2G11" . Sposób podłączenia znajdziesz tutaj: http://flytrap.pl/technika-w-hodowli-rosli...-zasilanie.html Przy niewielkiej długości można dobrać świetlówkę o sporej mocy i z emisja dużej ilości światła. Wada? Grzeją się sporo i ciężko znaleźć świetlówkę o odpowiednich parametrach. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Co by nie tworzyć nowego tematu : Mam taką sprawę czy mogł by ktoś kto sie zna na świetle albo juz wypróbował troche różnych świetlówek zerknąć tutaj i poradzić która jest naj lepsza: http://docs.google.com/Doc?docid=0AbO5owQS...2tkag&hl=en bo juz wgłębiałem sie w techniczne sprawy takie jak temperatura barwowa widmo i lumeny ale jak wejde na allegro to i tak głupieje i nie wiem co mam kupić. A wiec która z tych 9 najlepsza albo jak macie sprawdzone jakieś świetlówki albo zestawy świetlówek które na prawde dobrze sie spisują to napiszcie. Z góry dziękuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomislav1ster Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 W sumie to ciekawy pomysł aby każdy napisał jaki ma zestaw i czy jest z niego zadowolony. Ja osobiście używam takiego zestawu (4x24) i jestem bardzo zadowolony : 2x narva cool dayligt, 1x sylvania growlux, 1xsylvania aquastar. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 W sumie to ciekawy pomysł aby każdy napisał jaki ma zestaw i czy jest z niego zadowolony. Ja osobiście używam takiego zestawu (4x24) i jestem bardzo zadowolony : 2x narva cool dayligt, 1x sylvania growlux, 1xsylvania aquastar. To moj zestaw 2*T8 - Philips Aqua-Sky 20w 6700K + Sun-Glo 18w 4200K ( sprawdza się dobrze) Zestaw T5 4*24 1. Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80 2. Sylvania Gro-Lux 24W 8500K 3. Narva Bio-Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100 4. Philips Master 24W 6500K 1650lm Ra 80 i ten zestaw jest naprawde niezły szczegolnie jak policzy sie moc w lumenach Drugi zestaw jaki chce skompletować 4*24 T5 to : 1. Nvara Colorlux 24W 6500K 1600lm Ra 80 2. 2*Sylvania Gro-Lux 24W 8500K 3. Sylvania Aquastar 24w 10000K 1120lm Co do świetlówek które podałeś to ciężko coś wymyśleć, bo mają różne moce więc są nieporównywalne. I zapomniałeś jeszcze wspomnieć o współczynniku oddawania barw "Ra" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil.sagan Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 bo o sama moc to nie chodziło, bo to akurat można sobie wybrać A podałem dane te wszystkie które sprzedawca podał Dzięki jednak za wasze propozycje Coś sobie na ich podstawie wybiorę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartoszTrela Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Co do pierwszego postu. Jak napisał Roman, jest to świetlówka kompaktowa niezintegrowana z trzonkiem podłączeniowym do zasilania 2G11. Podobnie. Jak T5/T8, kompakt ten wymaga specjalnego zasilania -statecznika. Możliwe jest użycie zasilania konwencjonalnego lub elektronicznego. W przypadku pierwszego rozwiązania -możliwa jest emisja ciepła zarówno przez zasilanie (statecznik) jak i sama świetlówkę. W przypadku zasilania elektronicznego, świetlówka nie powinna się nagrzewać (źle dobrane zasilanie pod względem parametrów). Zaletą na pewno jest to, że parametry źródła takiego światła są bardzo dobre, w stosunku do mocy pobieranej przez kompakt. Niewielkie wymiary i duża wydajność pozwala na oświetlenie niewielkiej powierzchni dość intensywną wiązką światła. Nie można jednak stosować świetlówek w wilgotnym środowisku z powodu braku bryzgoszczelnych oprawek. Ja stosowałem takie rozwiązanie u rosiczek pigmejskich. Byłem bardzo zadowolony z tego źródła światła i efektów, jakie dało się uzyskać. Czasem w sklepach internetowych można kupić kompakty, których jedna rurka zawiera inna mieszankę gazów, jak druga -całość świeci jak zestaw dwóch świetlówka liniowych o odmiennych parametrach. Coraz powszechniejsze są świetlówki kompaktowe specjalnego przeznaczenia -do oświetlania roślin. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi