Skocz do zawartości

jeszcze raz oświetlenie

pepton

Rekomendowane odpowiedzi

Ja czegoś takiego nie mam :) co do świetłówek T8 i T5 to poprostu są łatwo dostępne osprzęt (stateczniki) również bez problemu można wszędzie dostać i to jest zapewne powód takich ich popularności. Do tego jeszcze łątwość montażu ...

Odnośnik do odpowiedzi

To o ile się nie mylę "niezintegrowana świetlówka kompaktowa z trzonkiem 2G11" . Sposób podłączenia znajdziesz tutaj: http://flytrap.pl/technika-w-hodowli-rosli...-zasilanie.html

Przy niewielkiej długości można dobrać świetlówkę o sporej mocy i z emisja dużej ilości światła. Wada? Grzeją się sporo i ciężko znaleźć świetlówkę o odpowiednich parametrach.

Odnośnik do odpowiedzi

Co by nie tworzyć nowego tematu : Mam taką sprawę

czy mogł by ktoś kto sie zna na świetle albo juz wypróbował troche różnych świetlówek zerknąć tutaj i poradzić która jest naj lepsza:

http://docs.google.com/Doc?docid=0AbO5owQS...2tkag&hl=en

bo juz wgłębiałem sie w techniczne sprawy takie jak temperatura barwowa widmo i lumeny ale jak wejde na allegro to i tak głupieje i nie wiem co mam kupić.

A wiec która z tych 9 najlepsza albo jak macie sprawdzone jakieś świetlówki albo zestawy świetlówek które na prawde dobrze sie spisują to napiszcie.

Z góry dziękuję :)

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to ciekawy pomysł aby każdy napisał jaki ma zestaw i czy jest z niego zadowolony.

Ja osobiście używam takiego zestawu (4x24) i jestem bardzo zadowolony : 2x narva cool dayligt, 1x sylvania growlux, 1xsylvania aquastar.

To moj zestaw 2*T8

- Philips Aqua-Sky 20w 6700K + Sun-Glo 18w 4200K ( sprawdza się dobrze)

Zestaw T5 4*24

1. Nvara Daylight 24W 6000K 1600lm Ra 80

2. Sylvania Gro-Lux 24W 8500K

3. Narva Bio-Vital 24W 5800K 1350lm Ra min 90 max 100

4. Philips Master 24W 6500K 1650lm Ra 80

i ten zestaw jest naprawde niezły szczegolnie jak policzy sie moc w lumenach :D

Drugi zestaw jaki chce skompletować 4*24 T5 to :

1. Nvara Colorlux 24W 6500K 1600lm Ra 80

2. 2*Sylvania Gro-Lux 24W 8500K

3. Sylvania Aquastar 24w 10000K 1120lm

Co do świetlówek które podałeś to ciężko coś wymyśleć, bo mają różne moce więc są nieporównywalne. I zapomniałeś jeszcze wspomnieć o współczynniku oddawania barw :D "Ra" :P

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pierwszego postu.

Jak napisał Roman, jest to świetlówka kompaktowa niezintegrowana z trzonkiem podłączeniowym do zasilania 2G11. Podobnie. Jak T5/T8, kompakt ten wymaga specjalnego zasilania -statecznika. Możliwe jest użycie zasilania konwencjonalnego lub elektronicznego.

W przypadku pierwszego rozwiązania -możliwa jest emisja ciepła zarówno przez zasilanie (statecznik) jak i sama świetlówkę.

W przypadku zasilania elektronicznego, świetlówka nie powinna się nagrzewać (źle dobrane zasilanie pod względem parametrów).

Zaletą na pewno jest to, że parametry źródła takiego światła są bardzo dobre, w stosunku do mocy pobieranej przez kompakt. Niewielkie wymiary i duża wydajność pozwala na oświetlenie niewielkiej powierzchni dość intensywną wiązką światła.

Nie można jednak stosować świetlówek w wilgotnym środowisku z powodu braku bryzgoszczelnych oprawek.

Ja stosowałem takie rozwiązanie u rosiczek pigmejskich. Byłem bardzo zadowolony z tego źródła światła i efektów, jakie dało się uzyskać.

Czasem w sklepach internetowych można kupić kompakty, których jedna rurka zawiera inna mieszankę gazów, jak druga -całość świeci jak zestaw dwóch świetlówka liniowych o odmiennych parametrach. Coraz powszechniejsze są świetlówki kompaktowe specjalnego przeznaczenia -do oświetlania roślin.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.