Skocz do zawartości

Co chcecie wiedzieć?

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym ze dostaje sporo PW z pytaniami, chcę stworzyć FAQ o mikrorozmnażaniu.

Ten temat jest po to żebyście napisali swoje nawet z pozoru najbardziej idiotyczne wątpliwości dotyczące TC- na wszystkie będę odpowiadał powstającym FAQ. Jakiej wiedzy brakuje w języku polskim? Jakich materiałów? Wiedzy o sprzęcie, skąd można dostać, jak zrobić?

Ciężko mi jest wczuć się w rolę "typowego zielonego użytkownika" przy pisaniu artykułów- czego brakuje w tych z flytrap.pl? [będzie nowy + rewitalizacja starych- parę spraw merytorycznych się zmieniło w toku doświadczenia które zdobywam]

Dzięki za wszystkie opinie ;) Temat ten jest bardzo mało znany w Polsce, istnieje garstka ludzi która sie tym zajmuje, większość pracuje na uczelniach, a TC w domu jak pokazuje multum hobbystów z USA i EU jest w zasięgu każdego.

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Cóż, własnoręcznie robione- czyli że sam je komponowałem [MS- odważenie NH4NO3, KNO3, FeSO4, MnSO4, H3BO3, witamin, reszty makro i mikroelementów ;)]

Do tej pory sam robię pożywki, czyli nie zamawiam ich w firmach mikrobiologicznych (tylko czasami), tylko mieszam mikroelementy, makroelementy, witaminy, homogenizuję to wszystko w młynie kulowym i voila. To samo co w sklepie, tyle że dużo taniej [a i tak trochę to kosztuje, zwłaszcza pracy i czasu]

W artykule na flytrap są podane składy pożywek "domowych"- nawóz + cukier + agar ze sklepu z chińszczyzną = pożywka. Też będą dobrze działać, zwłaszcza na rosiczkach [większość jest BARDZO tolerancyjna]

Tutorial ze zdjęciami robienia pożywki też jest w arcie na flytrap.

Dzięki za info, czekam na wiecej ;) Dokładnie wszystko wyjaśnię przy innej okazji, tutaj tylko szybkie odp. na pytania.

Powstanie nowy w .pdf'ie ze zdjęciami, opisujący sporządzanie podstawowej pożywki do wysiewania nasion rosiczek z rzeczy z zestawu.

Odnośnik do odpowiedzi

mogłoby być opisane również kiedy wyjąć i ewentualnie jak postępować z rośliną z in vitro, bądź również ewentualne "skutki uboczne" po wyjęciu rośliny i jak z nimi się uporać.

Odnośnik do odpowiedzi

Ja byłbym wdzięczny gdybys napisał wszystko językiem szarego człowieka który nie miał z chemią za dużo do czynienia i wytłumaczył każdy krok jak przedszkolakowi. I najlepiej zdjęcia i jak mieszac te wszystkie srodki ja co robic poprostu instrukcja wytłumaczona jak najprościej.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Mam pytanie co do cleanboxa. Czy akwarium to najlepsze rozwiązanie? Przy obecnych cenach nawet nie chce mi się niczego kleić z poliwęglanu czy plexi.

Czy mogło to by być terrarium? Pan który je robi za ta samą wielkość terra i akwa chce tyle samo nie wiedzieć czemu wiec gdyby in vitro nie poszło mógłbym używać sobie terra dla roślin..

Czy w cleanboxie mogą stać pojemniki z roślinami, czy jest to miejsce tylko by "coś z nimi robić"? Chodzi mi tutaj o wymiary. Czy lepsze jest rozwiązanie półka żeby stało i cleanbox, żeby np. przenosić na inną pożywkę itd..

Odnośnik do odpowiedzi

Cleanbox z pleksi to słabe rozwiązanie- ja zrobiłem mój 1 z pleksy, bo wtedy to była pionierka i przecieranie szlaków.... Zdecydowanie bardziej polecam terrarium/akwarium. Półka hodowlana to jedno, cleanbox to drugie- zakmnięte pożywki stoją na półce, a pracujemy w cleanboxie ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłbyś mi zasugerowac jakiej wielkości akwa będzie odpowiednie?

Jak już pytam.. To czy rozmnażałeś kiedyś dwa gatunki np. rosiczek w jednym pojemniku?

Czy lepiej tak nie robić?

Edytowane przez ArturP
Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie nie polecam... Po co:P? O wiele wygodnie 1 pojemnik= 1 gaunek, chyba ze wysiewa się mix nasion którego dalej nie multiplifikuje, tylko robi "growth boost" i po 3-4 miesiacach od wykiełkowania sadzi kwitnące rośliny w glebę.

Nie pracuje już od dawna w cleanboxie, tylko w komorze laminarnej, ale 60x40x35 wydaje sie minimalną opcją, lepiej troche większe- wygodniej ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Jako, że niedługo będę się brał..

Nasiona siejemy na pożywki bez IBA i 6-BAP? Dopiero gdy kiełki będą miały ok 0,5 - 1cm można je przepasażować na pożywkę z hormonami, żeby się dzieliły? Nie potrzeba wtedy sterylizacji, gdy przenosimy je w cleanboxie? Trzeba je jakoś pociąć wtedy?

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że niedługo będę się brał..

Nasiona siejemy na pożywki bez IBA i 6-BAP? Dopiero gdy kiełki będą miały ok 0,5 - 1cm można je przepasażować na pożywkę z hormonami, żeby się dzieliły? Nie potrzeba wtedy sterylizacji, gdy przenosimy je w cleanboxie? Trzeba je jakoś pociąć wtedy?

Nasiona na czyste pożywki, kiełkują dość szybko, sterylizacja jest łatwiejsza od liści.

Potem można je przepasażować do cytokinin, ale jak dasz dużo to strasznie poskraca międzywęźla. (roślina będzie szersza niż dłuższa).

Ja wole podhodować wysiane rośliny na czystej pożywce(bez hormonów), tak żeby trochę podrosły, dopiero potem odcinam liście i wrzucam je do pożywki z hormonami (czasem nawet nie potrzeba hormonów).

Jak już masz sterylną kulturę to potem liście nie trzeba sterylizować przecież :P Już są sterylne :P

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko zależy od rośliny;) Rosiczki podpędzam do 1-1,5cm i wtedy odcinam liście, anjczesciej daje rade na pożywce bez hormonów. Takie rosliy jak D.burmanii, revifolia, trzeba przenieść na pożywki z cytokininami, żeby się dzieliły- nie regeneruja si z lisci ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.