Skocz do zawartości

Lampy sodowe. (HPS)

sativ

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Niedługo będę budował spory kombajn dla roślinek ;) koło 6m^2 pod lampami [na początek, jak dobrze pójdzie to 20m^2]

Oświetlenie takiego obszaru jest sporym problemem... Szukam różnych opcji, aktualnie najlepszą wydają się lampy sodowe.

Ma ktoś doświadczenie z oświetleniem tego typu? Jaka wysokość nad roślinami jest konieczna, nie stosując żadnych terrariów? Jak wychodzi z kosztami utrzymania? [150W trochę prundu ciągnie]

Pomieszczenie będzie podzielone na sekcje- rośliny hodowane będą w wilgotności ok. 30-40%, te wymagające większej [dzbaneczniki, helki, rosiczki] w pudłach polipropylenowych. Wiem ze wizja którą przedstawiam jest bardzo ogólna, ale dopiero zbieram informacje i szukam osób które mają doświadczenie w tego typu oświetleniu ;)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Piwnica. Będzie wymuszany obieg powietrza i regulacja temperatury. Ekonomicznie wyjdzie to o wiele taniej niż szklarnia, zakładając nawet że będzie tam 5-6 HPSów 400W [2KW= ~60gr/h==>6-8zł/dziennie, policzmy 10zł/dziennie, to daje w zaokrągleniu w górę 4000zł/rocznie. I tak liczę że na samym początku będą 2-3 lampy.

W przypadku szklarni o podobnej wielkości, sam koszt budowy to około 15k zł [tak żeby wszystko grało], koszty ogrzewania i doświetlania w zimie wyjdą podobne, a dochodzi czynnik duzego ryzyka jak coś sie spieprzy, ktoś śwignie kamieniem, włamie się, rozwali dla samej chęci zniszczenia. Ogólnie nie za ciekawie....

Hmm.. mówisz metr od roślin.... Dla jakich HPSów? Wielkie 1kW "szklarniowce" z holandii wiszą nawet pare metrów nad roślinami, chcę zrobić tam spory kąt dla dzbanków, a pomieszczenie ma ~180cm wysokości. Chociaż w tym wypadku możnaby dać po prostu 100-150W lampy...

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

No i stało się ;) Zakupiłem właśnie 8kg bydlę, HPS 400W z fajną oprawą typu poot polecaną przez usera CPUK. [kupiłem 2 sztuki- używana będzie jedna, ale nie chcę sytuacji, że w przypadku padu-padu jednej lampy roślinki będą miały tygodniowy świetlny post.] Cena- 130zł z wysyłką, oprawa używana [holandia pozdrawia], nowa lampa i kondensatory. Jak za darmo ;)

Wyglądać finalnie będzie to podobnie jak tutaj: [mam nadzieje że również z ilością kwiatków ;)]

http://www.cpukforum.com/forum/index.php?s...amp;hl=Bojahnik

Całość trochę większa, tak 2x taka szerokość.....

Na ściany planuję zapodać mylar albo inny materiał odbijający światło-w trakcie rozpoznawania tematu, jeśli ktoś ma na ten temat jakieś doświadczenie-piszcie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.