Dorian Napisano 28 Stycznia 2010 Share Napisano 28 Stycznia 2010 Witam, mam pytanie odnośnie hodowli tych dwóch rosiczek. Zakupiłem bulwę Peltaty i nasiona Auriculaty. Wiem, że bulwę należy włożyć w wilgotny torf, a wodę nalać na podstawek dopiero jak zacznie rosnąć. A jak jest z nasionami Auriculaty?? Wymagają ciepłej stratyfikacji? czy mogę je od razu siać? I czy obie te rośliny rosną przez cały rok i nie wymagają okresu spoczynku? Z góry dziękuje za odpowiedz Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 To rosiczki bulwiaste więc teoretycznie przechodzą latem spoczynek. Na sąsiednim forum pisałeś, że na aukcji pisało, że podana peltata nie musi przechodzić okresu spoczynku. Ciężko powiedzieć. Najlepiej spytać się sprzedawcy który w tym przypadku to Blade-MW (o ile się nie mylę). Blade-MW na forum na nick Gonzoblade (jego fotografia wygrała konkurs grudniowy i roczny - to tak co by łatwiej skojarzyć osobę ). Myślę, że o nasionach tez podpowie co i jak zrobić aby wykiełkowały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi