Skocz do zawartości

przelewy PayPal

M@ti

Rekomendowane odpowiedzi

Może dla niektórych wyda się to pytanie śmiesznym, jednak nigdy z tego nie korzystałem a właśnie się przymierzam i wolę się upewnić zamiast mieć później jakieś problemy.

Jak to jest z robieniem przelewów za pomocą PayPal, czy wysyłając pieniądze na konto zagraniczne trzeba doliczać jakieś procenty do kwoty, którą chce się przelać ażeby otrzymujący pieniądze dostał taką kwotę jaka była w umowie? Wielu sprzedających rośliny, np. na CPUK każe doliczać jakieś procenty właśnie za przelew.

Czy może system PayPal dolicza sobie tą prowizję poprzez zawyżenie kursu danej waluty? Coś takiego czytałem chyba w instrukcji PayPal, ale wolę się spytać doświadczonych w tej kwestii. Z tego co zrozumiałem to za przelewy w Euro w granicach EU nie pobierają żadnej prowizji to prawda?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Mateusz

Odnośnik do odpowiedzi

czy wysyłając pieniądze na konto zagraniczne trzeba doliczać jakieś procenty do kwoty, którą chce się przelać ażeby otrzymujący pieniądze dostał taką kwotę jaka była w umowie? Wielu sprzedających rośliny, np. na CPUK każe doliczać jakieś procenty właśnie za przelew.

Tak, sprzedający poda Ci ile masz doliczyć.

Czy może system PayPal dolicza sobie tą prowizję poprzez zawyżenie kursu danej waluty?

Kurs na PayPal jest raczej wyższy niż średni NBP, jednak z mojego doświadczenia pamiętam, że nie zbyt drastycznie. Za przesłanie pieniędzy nic nie płacisz. To odbiorca płaci i dlatego wszyscy doliczają sobie parę "groszy".

P.S. Na PayPalu masz konwerter walut i on Ci obliczy ile złociszy to ile Euro lub innej waluty. Na dzień dzisiejszy kurs wymiany w systemie PayPal: 1 PLN = 0,244599 EUR

Edytowane przez Mariusz Lesiuk
Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Myślałem, że to ja muszę zastanawiać się ile mam doliczyć, ale skoro to sprzedawca płaci, a on nie podał mi żadnych dopłat, czyli musi mieć je wliczone w ceny. No upominał się nie będę:)

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Sorry, że trochę starszy temat poruszę ale chce założyć sobie konto aby również poszerzyć sprzedaż min na CPUK. I podczas rejestracji mam do wyboru konto indywidualne (Dla klientów indywidualnych, którzy kupują w Internecie) lub specjalne (Dla klientów indywidualnych, którzy kupują i sprzedają w Internecie). Wiadome, że będę chciał też kupować używając tego konta. Dlatego zwracam się do ludzi którzy tego używają co mam wybrać ? I czy oprócz naliczania opłat podczas przelewów w obcych walutach inne są też pobierane ?

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalne, żeby sprzedawać też.

Opłata jest naliczana bodajże podczas przelewania sobie pieniędzy które otrzymałeś od kogoś, ale też chyba do jakiejś kwoty (tu nie jestem pewien, bo nie dostałem nigdy pieniędzy od kogoś tam)

Odnośnik do odpowiedzi

Specjalne, żeby sprzedawać też.

Opłata jest naliczana bodajże podczas przelewania sobie pieniędzy które otrzymałeś od kogoś, ale też chyba do jakiejś kwoty (tu nie jestem pewien, bo nie dostałem nigdy pieniędzy od kogoś tam)

A ty korzystasz z tego ?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.