bies Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Moja muchołówka po wybudzeniu dostała muchę ( cherlawa była , taka wiosenna ... ) zamknęła się prawidłowo , ale już minęło 3 tygodnie i pułapka się nie otwiera ( czy to normalne ?) w międzyczasie " gupia " wypuściła 2 pędy kwiatowe i 2 nowe liście z nowymi pułapkami ( ochrzanić ją cy co ? ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 2 Marca 2010 Share Napisano 2 Marca 2010 Może zdarzyć się, że w ogóle się nie otworzy a np. zczarnieje o obumrze. Jest to jak najbardziej normalne. Roślina teraz jest osłabiona i całą energię kieruje na pędy kwiatowe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 3 Marca 2010 Autor Share Napisano 3 Marca 2010 A czy pleśniejący torf na wierzchu doniczki to objaw zbyt częstego podlewania ? Czy są inne powody ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 3 Marca 2010 Share Napisano 3 Marca 2010 jeśli na/w torfie znajdą się substancje, które mogą stać się pożywką dla grzybów, to przy sprzyjających warunkach nastąpi jego pojawienie. Nie koniecznie musi być to objaw zbytniego podlewania. Rozrost pleśni może być powodowany takimi czynnikami jak, duża wilgotność powietrza, zbyt mała cyrkulacja powietrza itp. Możesz spróbować zebrać pleśń z podłoża lub opryskać jakimś fungicydem np. Topsin. O pleśni było pisane na forum już wiele razy także pewnie coś na ten temat jeszcze znajdziesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 7 Marca 2010 Autor Share Napisano 7 Marca 2010 (edytowane) Wyciąłem te dwa pędy i " posadziłem " w ten sposób - dobrze ? (na fotce parapet okienny , strona południowo/zachodnia ( z przewagą południowej ) Edytowane 7 Marca 2010 przez bies Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbych1998 Napisano 11 Marca 2010 Share Napisano 11 Marca 2010 tak, dobrze. życzę powodzenia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 13 Marca 2010 Autor Share Napisano 13 Marca 2010 tak, dobrze. życzę powodzenia Z moich obserwacji wynika że pleśń w doniczkach ( na sphagnum ) pojawia się gdy nie są nasłonecznione , w pochmurne dni i gdy temperatura na parapecie spada do mniej niż 18 stopni ( nawet przez 6 - 12 godz ). Czy mimo tego stosować " topsin " i w jakich proporcjach ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Z moich obserwacji wynika że pleśń w doniczkach ( na sphagnum ) pojawia się gdy nie są nasłonecznione , w pochmurne dni i gdy temperatura na parapecie spada do mniej niż 18 stopni ( nawet przez 6 - 12 godz ). Czy mimo tego stosować " topsin " i w jakich proporcjach ? Pleśń pojawia się w wyniku brak cyrkulacji powietrza. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 18 Marca 2010 Autor Share Napisano 18 Marca 2010 Po jakim czasie od posadzenia pędu kwiatowego ( 4 posty wyżej ) można spodziewać się potencjalnych ( o ile będą ) sadzonek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Minimalna temperatura powinna oscylowac wokol 18 stopni jesli spadnie ponizej 15 nie masz co liczyc na nowe rosliny to samo tyczy sie wilgotnosci minimum 70%. Topsin jest najgorszym środkiem jakiego mozna uzywac polecam: teldor, previcur. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 18 Marca 2010 Autor Share Napisano 18 Marca 2010 Minimalna temperatura powinna oscylowac wokol 18 stopni jesli spadnie ponizej 15 nie masz co liczyc na nowe rosliny to samo tyczy sie wilgotnosci minimum 70%. Topsin jest najgorszym środkiem jakiego mozna uzywac polecam: teldor, previcur. Dzięki za odpowiedż , ale jest bardzo "uboga " Pytałem o stężenia jakie mogę zastosować w przypadku małych ( młodych ) roślin , i po jakim czasie mogę się spodziewać potencjalnych sadzonek ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 18 Marca 2010 Share Napisano 18 Marca 2010 Sadzonki po około 3 tyg. w najlepszym wypadku, stężenie takie jak podano na opakowaniu dla roślin ozdobnych pomniejszone o 1/3. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 19 Marca 2010 Autor Share Napisano 19 Marca 2010 (edytowane) Dzięki bardzo , dla mnie ta odpowiedż jest konkretna Edit : Mija dzisiaj 21 dzień od posadzenia pędu kwiatowego ( Foto ) i nic się nie dzieje , ani nic nie wyrasta , ani pęd nie czernieje ( jest jak posadziłem ) jakaś podpowiedż ? Edytowane 24 Marca 2010 przez bies Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 25 Marca 2010 Share Napisano 25 Marca 2010 jeśli nie gnije to czekaj dalej, w końcu powinno coś wyrosnąć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bies Napisano 27 Maja 2010 Autor Share Napisano 27 Maja 2010 No i niestety jeszcze nic nie wyrosło , a z 6 kawałków pociętego pęda 2 pozostały nadal zielone ale już takie mizerne..... Zapewne wina leży po stronie pogody ( zimno , mało światła ) no nic czekam na kolejne pędy kwiatowe i podejmę drugą próbę Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi