Skocz do zawartości

Czy to normalne ?

bies

Rekomendowane odpowiedzi

Moja muchołówka po wybudzeniu dostała muchę ( cherlawa była , taka wiosenna ... ) zamknęła się prawidłowo , ale już minęło 3 tygodnie i pułapka się nie otwiera ( czy to normalne ?) w międzyczasie " gupia eeek " wypuściła 2 pędy kwiatowe i 2 nowe liście z nowymi pułapkami ( ochrzanić ją cy co ? :D )

Odnośnik do odpowiedzi

Może zdarzyć się, że w ogóle się nie otworzy a np. zczarnieje o obumrze. Jest to jak najbardziej normalne. Roślina teraz jest osłabiona i całą energię kieruje na pędy kwiatowe.

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli na/w torfie znajdą się substancje, które mogą stać się pożywką dla grzybów, to przy sprzyjających warunkach nastąpi jego pojawienie. Nie koniecznie musi być to objaw zbytniego podlewania. Rozrost pleśni może być powodowany takimi czynnikami jak, duża wilgotność powietrza, zbyt mała cyrkulacja powietrza itp. Możesz spróbować zebrać pleśń z podłoża lub opryskać jakimś fungicydem np. Topsin. O pleśni było pisane na forum już wiele razy także pewnie coś na ten temat jeszcze znajdziesz.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wyciąłem te dwa pędy i " posadziłem " w ten sposób - dobrze ?

(na fotce parapet okienny , strona południowo/zachodnia ( z przewagą południowej )

post-4915-1267995084_thumb.jpg

Edytowane przez bies
Odnośnik do odpowiedzi

tak, dobrze. życzę powodzenia

Z moich obserwacji wynika że pleśń w doniczkach ( na sphagnum ) pojawia się gdy nie są nasłonecznione , w pochmurne dni i gdy temperatura na parapecie spada do mniej niż 18 stopni ( nawet przez 6 - 12 godz ). Czy mimo tego stosować " topsin " i w jakich proporcjach ?

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji wynika że pleśń w doniczkach ( na sphagnum ) pojawia się gdy nie są nasłonecznione , w pochmurne dni i gdy temperatura na parapecie spada do mniej niż 18 stopni ( nawet przez 6 - 12 godz ). Czy mimo tego stosować " topsin " i w jakich proporcjach ?

Pleśń pojawia się w wyniku brak cyrkulacji powietrza.

Odnośnik do odpowiedzi

Po jakim czasie od posadzenia pędu kwiatowego ( 4 posty wyżej ) można spodziewać się potencjalnych ( o ile będą ) sadzonek ?

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalna temperatura powinna oscylowac wokol 18 stopni jesli spadnie ponizej 15 nie masz co liczyc na nowe rosliny to samo tyczy sie wilgotnosci minimum 70%. Topsin jest najgorszym środkiem jakiego mozna uzywac polecam: teldor, previcur.

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalna temperatura powinna oscylowac wokol 18 stopni jesli spadnie ponizej 15 nie masz co liczyc na nowe rosliny to samo tyczy sie wilgotnosci minimum 70%. Topsin jest najgorszym środkiem jakiego mozna uzywac polecam: teldor, previcur.

Dzięki za odpowiedż , ale jest bardzo "uboga " Pytałem o stężenia jakie mogę zastosować w przypadku małych ( młodych ) roślin , i po jakim czasie mogę się spodziewać potencjalnych sadzonek ?

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo , dla mnie ta odpowiedż jest konkretna :D

Edit :

Mija dzisiaj 21 dzień od posadzenia pędu kwiatowego ( Foto ) i nic się nie dzieje , ani nic nie wyrasta , ani pęd nie czernieje ( jest jak posadziłem ) jakaś podpowiedż ?

post-4915-1269454542_thumb.jpg

Edytowane przez bies
Odnośnik do odpowiedzi

• 2 months later...

No i niestety jeszcze nic nie wyrosło , a z 6 kawałków pociętego pęda 2 pozostały nadal zielone ale już takie mizerne..... Zapewne wina leży po stronie pogody ( zimno , mało światła ) no nic czekam na kolejne pędy kwiatowe i podejmę drugą próbę

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.