Farmer Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Witam Jak w temacie, jakie najlepiej dać podłoże dzbanecznikowi, gdyż go przesadzam. Chodzi mi o torf itd... Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 Najlepsze we wszystkich wypadkach poza tymi które stoją na parapecie to żywe sphagnum. Alternatywa to tofr zmieszany z czymś perlitem (1:1) kawałkami kokosa 1:2 styropian lub pociata gąbka ... cokolwiek byle nie w samym torfie. Chodzi o to żeby podłoże nie było zbite. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twargor Napisano 13 Marca 2010 Share Napisano 13 Marca 2010 A ja mam torf wloknisty (i to bardzo) wymieszany z torfowcem i perlitem. Jest po prostu idealny. A w samym sphagnum sadze coraz rzadziej. Wydaje mi sie, ze przynajmniej u mnie dzbanki o wiele lepiej radza sobie w takiej mieszance Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi