michcup Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 Czy zaobserwowaliście u siebie taką sytuację że jedne cefale się intensywnie dzielą a jedne rosną cały czas z jednym stożkiem wzrostu?? Bo od pewnego czasu zastanawiam się czego to jest wina. Mam 2 cefale jeden rośnie cały czas pojedyńczy wypuszcza ładne duże dzbanki a drugi cały czas rośnie i się dzieli ma pęno stożków wzrostu ale nie wypuszcza ładnych dzbanków. Wykluczyłem już coś na zasadzie pochodzenia rośliny jakiejś nieformalnej odmiany itp Nie ma wpływu na to też w jakich warunkach rośnie oświetlenie wilgotność itd Jedyne co mi przychodzi do głowy to podłoże i ograniczenie wzrostu korzeni ponieważ cefal który się nie dzieli rósł w mniejszej doniczce i w żywym torwowcu a ten dzielący się w dużej doniczce i torfie z perlitem dziś obydwa zostały przesadzone do większych doniczek i torfu z perlitem tak że czas pokarze czy coś się zmieni Ale jak to wygląda u was zaobserwował ktoś coś podobnego?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 mam to samo i moim zdaniej jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to pochodzenie roślin TC lub inne. To samo podłoże w takich samych doniczkach jedne odmiany rosną normalnie inne jak u ciebie wciąż się dzielą. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 20 Marca 2010 Autor Share Napisano 20 Marca 2010 mam to samo i moim zdaniej jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to pochodzenie roślin TC lub inne. To samo podłoże w takich samych doniczkach jedne odmiany rosną normalnie inne jak u ciebie wciąż się dzielą. pochodzenie i podobne rzeczy wykluczyłem bo mam 2 rośliny rozdzielone od siebie jedna rośnie inaczej druga inaczej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 20 Marca 2010 Share Napisano 20 Marca 2010 pochodzenie i podobne żeczy wykluczyłem bo mam 2 rośliny rozdzielone od siebie jedna rośnie inaczej druga inaczej Ja wykluczyłem inne sprawy bo rosną w takich samych warunkach i naprawde sam nie wiem co z nimi nie tak bo nie chce zeby mi się dzielily tylko rosly Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 Jedyne co mi przychodzi do głowy to kwasowość podłoża. Działanie auksyn polega na "wyciąganiu" protonów z komórek- możliwe ze zakwaszenie podłoża powoduje podobny efekt, co zaburzajac gospodarke hormonalną rośliny powoduje zakłócenie naturalnego przepływu auksyny-cytokininy i podział.... Dodatkowo torf może zawierać jakieś substancje organiczne stymulujące podziały.... Ciekawa sprawa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 No tak tylko że u mnie wszystko rośnie w tej samej mieszance (torf+perlit 1:1) a inne zachowanie się roślin inaczej jeszcze wzystkie warunki są u mnie identyczne nawet doniczki te same a wciąż jedne się dzielą inne tylko rosną bez podziału. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michcup Napisano 21 Marca 2010 Autor Share Napisano 21 Marca 2010 a może wiek rośliny? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 21 Marca 2010 Share Napisano 21 Marca 2010 a może wiek rośliny? To może prędzej ale nie jest to logiczne chyba bo mała roślina powinna chcieć rosnąć a nie się dzielić ?? Pozatym u mnie roślina ma rok a raczje się dzieli zamiast rosnąć więc nie wiem jak to jest Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi