Skocz do zawartości

dzielenie się cafali

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zaobserwowaliście u siebie taką sytuację że jedne cefale się intensywnie dzielą a jedne rosną cały czas z jednym stożkiem wzrostu??

Bo od pewnego czasu zastanawiam się czego to jest wina.

Mam 2 cefale jeden rośnie cały czas pojedyńczy wypuszcza ładne duże dzbanki a drugi cały czas rośnie i się dzieli ma pęno stożków wzrostu ale nie wypuszcza ładnych dzbanków.

Wykluczyłem już coś na zasadzie pochodzenia rośliny jakiejś nieformalnej odmiany itp

Nie ma wpływu na to też w jakich warunkach rośnie oświetlenie wilgotność itd

Jedyne co mi przychodzi do głowy to podłoże i ograniczenie wzrostu korzeni ponieważ cefal który się nie dzieli rósł w mniejszej doniczce i w żywym torwowcu a ten dzielący się w dużej doniczce i torfie z perlitem dziś obydwa zostały przesadzone do większych doniczek i torfu z perlitem tak że czas pokarze czy coś się zmieni

Ale jak to wygląda u was zaobserwował ktoś coś podobnego??

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo :) i moim zdaniej jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to pochodzenie roślin TC lub inne.

To samo podłoże w takich samych doniczkach jedne odmiany rosną normalnie inne jak u ciebie wciąż się dzielą.

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo :) i moim zdaniej jedyna rzecz jaka mi przychodzi do głowy to pochodzenie roślin TC lub inne.

To samo podłoże w takich samych doniczkach jedne odmiany rosną normalnie inne jak u ciebie wciąż się dzielą.

pochodzenie i podobne rzeczy wykluczyłem bo mam 2 rośliny rozdzielone od siebie jedna rośnie inaczej druga inaczej :P

Odnośnik do odpowiedzi

pochodzenie i podobne żeczy wykluczyłem bo mam 2 rośliny rozdzielone od siebie jedna rośnie inaczej druga inaczej :P

Ja wykluczyłem inne sprawy bo rosną w takich samych warunkach :) i naprawde sam nie wiem co z nimi nie tak bo nie chce zeby mi się dzielily tylko rosly :D

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to kwasowość podłoża. Działanie auksyn polega na "wyciąganiu" protonów z komórek- możliwe ze zakwaszenie podłoża powoduje podobny efekt, co zaburzajac gospodarke hormonalną rośliny powoduje zakłócenie naturalnego przepływu auksyny-cytokininy i podział.... Dodatkowo torf może zawierać jakieś substancje organiczne stymulujące podziały.... Ciekawa sprawa ;)

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko że u mnie wszystko rośnie w tej samej mieszance (torf+perlit 1:1) a inne zachowanie się roślin inaczej jeszcze wzystkie warunki są u mnie identyczne nawet doniczki te same a wciąż jedne się dzielą inne tylko rosną bez podziału.

Odnośnik do odpowiedzi

a może wiek rośliny?

To może prędzej :) ale nie jest to logiczne chyba bo mała roślina powinna chcieć rosnąć a nie się dzielić ?? Pozatym u mnie roślina ma rok a raczje się dzieli zamiast rosnąć :) więc nie wiem jak to jest

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.