Skocz do zawartości

W jaki sposób ?

bies

Rekomendowane odpowiedzi

W jaki sposób złapanego owada " zjada " capensis ? Moja jedna z... złapała muchę i wydawało mi się że liściem ją owinie , jednak liść jest nadal wyprostowany a mucha kaput unsure

Odnośnik do odpowiedzi

W jaki sposób złapanego owada " zjada " capensis ? Moja jedna z... złapała muchę i wydawało mi się że liściem ją owinie , jednak liść jest nadal wyprostowany a mucha kaput unsure

Różnie bywa. Liść owadożerny owija się wokół ofiary zazwyczaj wtedy, gdy jest ona dość duża. Może być też tak jak mówisz, że liść będzie wyprostowany. Jedynie jego czułka będą skierowane w stronę muchy. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Różnie bywa. Liść owadożerny owija się wokół ofiary zazwyczaj wtedy, gdy jest ona dość duża. Może być też tak jak mówisz, że liść będzie wyprostowany. Jedynie jego czułka będą skierowane w stronę muchy. :)

Aż popatrzyłem i nic ... liść wyprostowany , czułki są skierowane na bok nie w kierunku zdobyczy ,

Edytowane przez bies
Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem kiedyś filmik poklatkowy capensisa to Ci mogę powiedzieć z doświadczenia, że z tą reakcją na owada różnie bywa. Czasami liść zaczyna się owijać prawie od razu, czasami nawet po 6 godzinach, a czasami w ogóle tylko jakby robi się wklęsły tam gdzie leży owad. Szybciej reaguje jeśli owad nie jest przyklejony skrzydłami tylko odwłokiem.

Jeśli nie ma kropelek na włoskach to nie "wyczuje" owada.

Odnośnik do odpowiedzi

Aż popatrzyłem i nic ... liść wyprostowany , czułki są skierowane na bok nie w kierunku zdobyczy ,

Czasami tak bywa, ofiara nie podrażniła włosków na tyle żeby spowodować ich złożenia, lub liść jest za słaby i po prostu ma energii na "atak".

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.