Skocz do zawartości

Początkujący miłośnik roślinek

gocha126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od nie dawna jestem posiadaczem muchołówki i rosiczki alicji.

Chciałbym uzyskać od was poradę jak ją chodować.

Muchołówka ma dopiero 5cm i jest w doniczce 8x10 cm od paru dni.

Zauważyłem że lekko żółkną dolne pułapki.

Czy to normalne?

Czy mam takiej malutkiej dać już muszkę?

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

witam, ja się przypnę do tematu, nie chce zakładać podobnego.

wszędzie w opisach na necie pisze że pułapki mogą mieć do 3 cm.

Ja kupiłem muchołówkę pod koniec grudnia 2009, w markecie

A po miesiącu zaczęły mi rosnąć już duże pułapki (nawet do 4 cm), teraz gdy już lato coraz bliżej pułapki rosną takie malutkie na 2 cm,

Da się z tym coś zrobić? nie przeszkadza mi to bardzo, ale takie duże fajnie wyglądają.

post-5014-1273476552_thumb.jpg

post-5014-1273476701_thumb.jpg

post-5014-1273476766_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wiosna. Poczekaj do lata i zapewnij roślinie maksymalna ilość światła. Wówczas pułapki osiągną swoje duże rozmiary.

Możliwe jest że przez temperaturę tak rośnie, bo dodatkowo się pułapki powoli zamykają, mino że wcześniej były szybsze.

Wystawiam często na pole, a temperatura jest nieraz poniżej 20*, może lepiej będzie ją trzymać w domu (około 22-23*), kosztem mniejszej ilości światła.

W zimie ją trzymałem w domu i doświetlałem.

z góry dzięki za odpowiedzi

Odnośnik do odpowiedzi

muchołówka była zimowana na pewno, ale jak długo to nie wiem. kupiłem ją pod koniec grudnia, i wtedy były jeszcze pozostałości po uschniętych liściach, było ich nie dużo oraz trochę takie marne,i ledwo się zamykali pułapki. tylko zastanawia mnie czemu te pułapki takie małe rosną, i to nie tak że duże liście a małe pułapki tylko małe liście i małe pułapki, tak jak by była młoda. ale nie będę nudził zobaczę w lecie, a na następny rok będzie zimowała w normalnych warunkach..

Tak z ciekawości spytam, czy po takim dość sporym szerszeniu pułapka się może otworzyć, jeśli tak to po jakim czasie,? narazie 2 tygodnie trawi.

dzięki za odpowiedzi.

Edytowane przez pawel033
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.