maklerw Napisano 3 Kwietnia 2010 Share Napisano 3 Kwietnia 2010 Nie mam takiej wiedzy ani umiejętności żeby przeliczyć i sprawdzić czy i jakie elementy były by potrzene. Moge zrobić to conajwyżej empirycznie ale może ktoś z was wie jak coś przeliczyć Powiedzmy że mamy taką przetwornice : http://www.allegro.pl/item968771631_hurt_p...nik_samoch.html i teraz pytanie jakie i ile akumulatorów było by potrzeba aby ta przetwornica mogła zasilać przez 12 godzin HPS 400w Akumulatory jakie są możliwe maksymalnie to 180-200ah Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepton Napisano 6 Kwietnia 2010 Share Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Wydaje mi się że taniej będzie kupić mały agregat prądotwórczy np takie coś http://www.allegro.pl/item984558286_agrega...rotec_800w.html Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez pepton Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Kwietnia 2010 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2010 No raczje nie bo chodzi o zasilanie panelami fotovolkaicznymi czy jak sie one nazywaja Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Może ktoś kto się na tym zna przeoczył ten temat więc go odkopie. Z tego co się dowiedziałem to wiem już że akumulator 12v/50 Ah daje 60 Wh to jest 0,6kWh analogicznie takie do ktorych mam dostep w znacznych ilosciach akumulator 12v/180 Ah daje 2160 Wh czyli 2,15 kWh HPS 400w zużywać będzie 0,4 Wh na godzine ?? Czyli potrzeba by było conajmniej 2 akumulatory na 10 godzni pracy ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 8 Maja 2010 Share Napisano 8 Maja 2010 HPS 400w zużywać będzie 0,4 Wh na godzine ?? Czyli potrzeba by było conajmniej 2 akumulatory na 10 godzni pracy ?? HPS zużywał będzie trochę więcej niż 0,4kW na godzinę. Musisz wziąć pod uwagę sprawność całego układu w tym cos(fi) lampy ponieważ jest to zasilane na prąd zmienny. Pewnie nie będzie to duża różnica ale jednak. Do tego dorzucić musisz sprawność falownika bo musisz zamienić prąd stały z akumulatora na zmienny do zasilenia żarówy. Dwa akumulatory mogło by być za mało. Do tego musiały by być na początku każdego cyklu oświetleniowego naładowane na full, co było by trudne do zrealizowania, gdyż doświetlał będziesz pewnie w dzień kiedy to akumulatory mogły by się ładować. No chyba, że doświetlanie przerzucisz na noc a w dzień będziesz ładował baterię akumulatorów. Tylko nie zawsze jest tyle słońca, aby to z paneli naładować, bo jak się domyślam chodzi Ci o ogniwa fotowoltaiczne? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 8 Maja 2010 Autor Share Napisano 8 Maja 2010 Tak jak piszesz. Wiem że sprawdność, że jest bardzo wiele zmiennych czyli, sprawność ogniwa, sprawnośc falownika, akumulatorów itp. ale może umiałbyś powiedzieć przy np. 3 takich akumulatorach jaka moc ogniw potrzebna by była. Oświetlenie miało by być raczej nocą ... chodzi mi o w miare dokładne ale i ogólne dane na ile jest to rzeczywiście opłacalne, bo ogniwa fotowolkaiczne nie są tanie ale i cena za prąd rośnie wręcz logarytmicznie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) Policzę dla jednego - będzie wygodniej Jeśli akumulator ma 180Ah to ładujemy go prądem 0.1 tej wartości czyli 18A przez 10h. (U=12V, I=18A, t=10h). P=U*I czyli..... P=12*18=216[W] << moc do naładowania jednego akumulatora. Z góry uprzedzam, że ostatnio fizykę miałem w liceum (dawno), a na fizyce na studiach robiłem projekty na coś innego więc jeśli ktoś by chciał poprawić to lepiej niech to zrobi PS: cena prądu rośnie geometrycznie (wykres wykładniczej). Edytowane 9 Maja 2010 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Jeśli akumulator ma 180Ah to ładujemy go prądem 0.1 tej wartości czyli 18A przez 10h. (U=12V, I=18A, t=10h). P=U*I czyli..... P=12*18=216[W] << moc do naładowania jednego akumulatora. Ale ładowanie może odbywać się prądem o napięci 12v ale o wyższym natężeniu niż 18A ... z doświadczenia wiem że w 5 godzin można bez problmu naładować do pełna pusty akumulator. Ładuje się chyba też z reguły troche większym napięciem 13,5v ... Jeszcze sprawdze to co napisałem ale możę jeszcze ktoś coś mądrego dorzuci ?? Troche doczytałem i to co mi się wydaje to można ładować 13,5v z natężeniem 30A więc dało by to 405 ... ale że nie rozumiem do końca elektryki to może to wszystko jest i tak głupio liczone Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 Nie chcę Cię martwić ale z tego co widzę w necie to takie ogniwa fotowoltaiczne mają 20-60W mocy czyli potrzebujesz 7 najmocniejszych ogniw na jeden akumulator. Tak z ciekawości... ile kosztuje jeden? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 9 Maja 2010 Autor Share Napisano 9 Maja 2010 Nie chcę Cię martwić ale z tego co widzę w necie to takie ogniwa fotowoltaiczne mają 20-60W mocy czyli potrzebujesz 7 najmocniejszych ogniw na jeden akumulator. Tak z ciekawości... ile kosztuje jeden? Koszty są bardzo duże ale nie o koszty chodzi ale o to czy wogóle na to sens. Słabo szukałeś ja znalazłem 240w za 2400zł brutto więc dla mnie po wzięciu tego na firme 2000zł Akumulatory mam i znimi nie problem ale chodzi o ogólny senes i ilość sprzętu do zsilenia tego HPS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 9 Maja 2010 Share Napisano 9 Maja 2010 (edytowane) Słabo szukałeś Nie przeczę zajęło mi 2 min Przy 240W potrzeba około 5 ogniw.... 10 000zł. Potrzebujemy kilka założeń: - Czas pracy 10h dziennie przez cały rok. - Idealna pogoda codziennie. - Niezmienna cena prądu. Czyli wytworzą 240W*5*10h = 12000 Wh = 12kWh Koszt 1 kWh to około 60gr. Czyli 7,20 zł oszczędności dziennie. => Same ogniwa zwrócą się po 1388,(8 ) dniach => 3,8roku. <tu zaczyna się gdybanie> Można poszacować cenę prądu. 2 lata temu 1kWh kosztował trochę ponad 30gr. Niedbale licząc prąd drożeje 2x w 2 lata. => za 2 lata będzie kosztować 1,20zł No to przy średniej cenie 0.9. zwróci się po 925.(925) dniach => ~2.5 roku </gdybanie> Czyli jeśli hodowla Ci się nie znudzi za parę lat, a pewnie nie znudzi, to może być niezła inwestycja? Edytowane 9 Maja 2010 przez Hubu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi