czopason Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 Witam. Jestem zupełnie nowy, chciałem zapytać czy te rosiczki Drosera roseana Drosera sp. South Africa są trudne w hodowli, tzn czy trzeba je zimować, doswietlac pytam ponieważ chciałem zacząć swoja przygodę z owadożerami i planuje je kupić wraz z Capensisem i Capensisem Alba. Czy jeśli trzeba doświetlać to czy może to być zwykła żarówka do lampki energooszczędna bądz diodowa? Przeczytałem chyba całe forum i nic o nich nie znalazłem. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 South Africa to zwykła tropikalna. Wymagania jak u reszty rosiczek z tej grupy. Roseana to rosiczka pigmejska, a opis znajdziesz tu: http://www.owadozery.pl/drosera-paleacea-s...seana-a484.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedz. Czyli Drosera sp. South Africa cały rok na parapecie może stać? A co z tą żarówka ?? Może być np taka http://allegro.pl/item1012834929_zarowka_p...4w_75w_e27.html ??Czy musi być świetlówka?? Pytam ponieważ lampkę jako taka mam do zwykłej żarówki, a do świetlówki bym musiał kombinować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maklerw Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 do jednej pigmejki to nie opłaca się nawet wody destylowanej kupowac nie mówiąc już o doświetlaniu. A nawet jeśli będziesz chciał coś doświetlać to raczej świetlówkami niż żarówkami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 Nie nie nie ... mam zamiar jeszcze muchołówki kupić ale nie chciałem pisać w dziale "Rosiczka" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 6 Maja 2010 Share Napisano 6 Maja 2010 muchołówki to na pole i full słońce :-) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 6 Maja 2010 Autor Share Napisano 6 Maja 2010 no dobra ale chodzi mi tez o zimowanie mam jedynie pomieszczenia gdzie jest teperatura odpowiednia tzn (0-10 C ) ale 0 swiatla Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubu Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Dziękuję bardzo za odpowiedz. Czyli Drosera sp. South Africa cały rok na parapecie może stać? A co z tą żarówka ?? Może być np taka http://allegro.pl/item1012834929_zarowka_p...4w_75w_e27.html ??Czy musi być świetlówka?? Pytam ponieważ lampkę jako taka mam do zwykłej żarówki, a do świetlówki bym musiał kombinować... Świetlówki o zimnej barwie światła uważa się za lepsze dla roślin. Ta co podałeś ma barwę ciepłą (2700K) musisz szukać takiej o barwie 6400K ewentualnie 5500K. Jeśli na allegro to szukaj w fotografia > wyposażenie studia > oświetlenie. Można takie bez problemu kupić w Castoramie, możliwe że w Obi i LM też. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 (edytowane) Ale wiedz, że siewki Drosera sp. South Africa bardzo wolno rośną. Bynajmniej moje rosną bardzo wolno. Edytowane 7 Maja 2010 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czopason Napisano 7 Maja 2010 Autor Share Napisano 7 Maja 2010 A może moglibyście mi polecić jakieś proste w uprawie roślinki typu Capensis (Capensis i Capensis 'Alba'' zamierzam kupić)?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Maja 2010 Share Napisano 7 Maja 2010 Z rosiczek tropikalnych np. D. aliciae, D. spatulata, D. nidiformis, D. madagascariensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi