kinga_007 Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 (edytowane) Witam, oto moja muchołówka mam ją około półtora tygodnia i jestem bardzo zadowolona gdyż z dnia na dzień poprawia się jej wygląd - kupiłam ją w supermarkecie, miała pełno żółtych liści i była ogólnie mizerna. Zaryzykowałam, zmieniłam doniczkę, odpowiednie podłoże -kwaśny torf i drobny żwirek 2:1, ucięłam zgniłe i żółte liście, podlewam wodą destylowaną i zauważyłam że nowe liście z pułapkami zaczęły rosnąć dość szybko. Nie jestem pewna jaka to jest muchołówka bo nie ogarniam tych wszystkich nazw ale chyba amerykańska. Na zdjęciu widać że w miejscu z którego wyrastają liście mają one kolor lekko żółtawy i to mnie nieco martwi, choć wydaje mi się że powoli zaczyna się tam pojawiać kolor czerwony więc chyba to dobrze. sami oceńcie: Wiem, że muchołówka nie jest szałowa ale wydaje mi się że jest zdrowa tylko trochę zmarnowana. Jeśli macie jakieś uwagi (oceniając po zdjęciu) to są one miło widziane ponieważ to moja pierwsza roślina tego typu i postępuję z nią trochę metodą prób i błędów Edytowane 13 Maja 2010 przez kinga_007 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Muchołóweczka wygląda cacy . Każda muchołówka to muchołówka amerykańska- jest to gatunek. Cała reszta jak sawtooth, dentate to kultywary. Dużo słonka i roślinka powinna się ładnie zaczerwienić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kinga_007 Napisano 14 Maja 2010 Autor Share Napisano 14 Maja 2010 Dziś muchołówka otworzyła pułapkę w którą jakieś 6 dni temu złapała niewielką muchę. Problem w tym że nie wiem ile z tej muchy powinna była strawić, zostały nóżki i skrzydła ale ciało wygląda na nieco pomarszczone (jak rodzynka) co by wskazywało na to że roślina pożywiła się tym co w środku muchy. Z drugiej strony może być po prostu pognieciona. Wnętrze pułapki nadal jest czerwone. Więc pytanie brzmi co powinno pozostać z muchy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 14 Maja 2010 Share Napisano 14 Maja 2010 Muchołówka pozostawia pancerzyk chitynowy owada który nie jest trawiony przez muchołówkę. Czyli dokładnie to co opisujesz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi