Skocz do zawartości

Moja I muchówka

Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Moja muchówka rośnie ładnie. Czy te małe pułapki to osobna roślina i czy mam je rozsadzić? Wyrastają ok 3 cm od miejsca skąd wychodzą duże. Poza tym zauważyłem małe robaczki są ani szare ani białe, mają niecały milimetr i są gładkie. Czy są szkodliwe? jak tak to jak najlepiej je usunąć? Roślinkę kupiłem w tym roku przed wielkanocą w Leroy Merlin. Jak macie jakieś zastrzeżenia lub porady to proszę pisać. Wody ma dużo, pułapki duże się zaczynają opalać.

Odnośnik do odpowiedzi

RObaczki, jeżeli chodzą/skaczą, to są skoczko~ coś tam. Są nieszkodliwe.

Z rozsadzaniem bym poczekał. Możliwe, że masz tam już nową roślinę, ale w póki jest aktywny wzrost, to bym tego nie robił. Ogólnie niech njalepiej wypowie się paulo09, to on jest od muszkołówek :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Za dużo na tym zdjęciu nie widzę. Ale jeśli są dwa stożki wzrostu to są to dwie rośliny.

Możesz przesadzić, albo zostawić, lubisz gęściej to zostaw. Ja wole pojedyncze rośliny i rozsadzam.

Co do szkodników - lepiej pisać jakie są, a nie jakie nie są.. Jest mnóstwo nieszarych i niebiałych robaczków. :D Jak malutkie takie to chyba skoczkonogi.. Mszyce białe też bywają..

Odnośnik do odpowiedzi

Zasady postępowania z roślinami z hiper super mega i superhipermega marketów;)

Wyjmujemy rosline dokładnie płuczemy całą tak samo postępujemy z doniczką. Tak przygotowaną roślinę wsadzamy do świeżego podłoża. Proponuje też zaopatrzyć się w KARATE I NOMOLT.

Odnośnik do odpowiedzi

Ziemiorka_4.jpg

takie coś? Jeśli tak to szybko to przesadź i zarażoną ziemie wynieś z dala od domu/spal/zalej wrzątkiem. Ewentualnie podlej Nomoltem. Ziemiórka to wredne paskudztwo.

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli to takie właśnie glizdy? Pewnie i tak ziemiórki - zrób co pisałem wyżej. Jeśli pojawiły się już takie małe muszki latające koło doniczek to zacznij je ostro tępić i szykuj się na inwazję tego świństwa.

Odnośnik do odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Tak to glizdy zauważyłem je 3 dni temu. Czyli wyjąć roślinkę i opłukać jej bulwy pod bieżącą wodą tak? Aha po takim płukaniu(jestem zielony w tych tematach) dać ją do torfu kwaśnego czy może być Ph 3,5 - 4,5? I jaki stosunek piasku do torfu jest najlepszy.

Edytowane przez Maciej
Odnośnik do odpowiedzi

Torf kwaśny, dokładnie taki o jakim piszesz. Sprawdź tylko na opakowaniu czy nie ma dodanego jakiegoś nawozu... ale pewnie nie ma. Jeśli chcesz mieszać z piaskiem to ja zawsze mieszam tak na oko 2:1 (torf:piasek). Piasek powinien być gruboziarnisty, jeśli takiego nie masz to sam torf bynajmniej nie jest zły ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.