Michal94 Napisano 12 Czerwca 2010 Share Napisano 12 Czerwca 2010 Rosiczka: przybyła do mnie na początku grudnia jako siewka rosnąca przy samej bulwie D.M. "Sawtooth". Pływacz: przepraszam z góry za zdjęcie bardzo słabej jakości, kwiat jest bardzo mały a w tel nie mam aż tak dobrego makro. Pływacz przybył do mnie tak samo jak rosiczka na początku grudnia od Davida, tylko że rósł przy kłączu S. Alaty. zalążnia ma ok. 1 mm, do tego dochodzą płatki korony? mają długości tyle co zalążnia może trochę więcej. Kwiaty białe o kształcie chyba kielicha, pływacz jest raczej samopylny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heimdall Napisano 15 Sierpnia 2010 Share Napisano 15 Sierpnia 2010 Z białymi kwiatkami? Jest ich duuuuuużo Hm... Z popularnych to stawiam na U. sandersonii, albo lepiej: U. blanchetii. Btw, proponuje robic lepsze fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makserwus Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 U. Bisquamata jak dla mnie. Młode z nasion takie same mam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 16 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2010 Sandersonii to na pewno nie jest, wiem bo mi kwitnie w innej doniczce już 5 miesiąc. Bisquamata także to nie jest, mam bisquamate i porównałem kwiaty. Na tamtym forum napisali mi że to może być subulata, bo ona kwiatów do końca nie otwiera. A rosiczka trochę podrosła więc daje aktualne foty: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
naven Napisano 16 Sierpnia 2010 Share Napisano 16 Sierpnia 2010 bo ona kwiatów do końca nie otwiera. Mogłeś od razu powiedzieć. Jest jeden gatunek pływacza(przynajmniej z tych, które są bardziej znane) który tak robi i to jest właśnie subulata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal94 Napisano 18 Sierpnia 2010 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2010 Temat do zamknięcia, dzięki wszystkim za pomoc. Pływacz subulata a rosiczka to dielsiana. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi