Skocz do zawartości

Zdjęcia Masiol- ogólnie

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam Wam zdjęcia części moich roślin- małe torfowisko (wymiary- 60x60cm) + kuwety z kapturnicami, muchołówkami i rosiczkami.

Kuwety

a.jpg b.jpg c.jpg

d.jpg e.jpg f.jpg

g.jpg

Torfowisko:

h.jpg i.jpg j.jpg

k.jpg l.jpg m.jpg

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

Ta rotundifolia między skałami sama "się posiała". W zeszłym roku zakwitła, wydała nasiona, w tym roku wykiełkowały. Taka naturalna stratyfikacja- to jest coś. Oczywiście to samo tyczy się intermedii i filiformis x intermedia.

Odnośnik do odpowiedzi

a tak sie jeszcze teraz zastanawiam czy woda ci nie splywa? bo widze ze mocny skos jest. I dales jedna z najpopularniejszych kapturnic i pare rosiczek, co moze swiadczyc o tym ze nie byles pewien czy nadal nie jestes przezywalnosci roslin tam?

Odnośnik do odpowiedzi

Torfowisko jest już po pierwszej zimie, wszystko przeżyło. Rozgryzłeś mnie Josyn, w tamtym roku nie byłem pewien na 100% czy przeżyją- jednak w tym roku (a więc jednak :P ) robię drugie torfowisko, muszę jeszcze jednak to przemyśleć. Co wiem na pewno, nie będzie w kształcie typowego prostokąta, chce je jakoś urozmaicić.

Woda mi spływa, specjalnie w taki sposób to zrobiłem. Codziennie wieczorkiem podlewam torfowisko bardzo obficie, woda wtedy fajnie wygląda między kamieniami, ale nie stoi.

Jeśli chodzi o nowe torfowisko. Wpadłem na pomysł, aby kupić gotową formę (jak dla oczek wodnych), włożyć tam filtr, a wokół tego wysypać torf i tam posadzić rośliny. Jedynym problemem może być brak miejsca, muszę jeszcze wszystko dokładnie wymierzyć.

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.