Sol Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Już biegnę żeby się przywitać w odpowiednim temacie, obiecuję ^^. Chciałam tylko najpierw opisać mój problem... Kilka dni temu kupiłam moją pierwszą muchołówkę, miała już dość dobrze rozwinięty pęd kwiatowy, właściwie z pąkami. Ech, dopiero dzisiaj dowiedziałam się, że kwitnienie bardzo osłabia roślinę. A teraz nie wiem, czy jest sens obcinać ten pęd, jeśli on już prawie kwitnie??? Kilka zdjęć: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 ja bym uciął, na takim etapie to już twoja indywidualna sprawa czy uciąć czy zostawić Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 7 Lipca 2010 Autor Share Napisano 7 Lipca 2010 Dzięki, chyba tak zrobię... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Teraz ucinać pęd?To nie ma już żadnego sensu.Roślina już wpakowała w niego swoją energie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 7 Lipca 2010 Autor Share Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Też właśnie się nad tym zastanawiam, bo przecież jest rozwinięty? Ale już w końcu sama nie wiem... Edytowane 7 Lipca 2010 przez Sol Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Nie obcinaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 z nasion i tak nic nie będzie, masz wybór Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mekk Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) Jak nic nie będzie? Jak zasiejesz to będzie. EDIT:Jedynie uciąłbym nowy wyrastający pęd. Edytowane 7 Lipca 2010 przez Mekk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ReD-GreeN Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Jak nic nie będzie? Jak zasiejesz to będzie. EDIT:Jedynie uciąłbym nowy wyrastający pęd. radze poczytać więcej Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Po 1 - red green ma na myśli to, że powinnaś mieć drugą muchołówkę, żeby zapylić kwiat. Można jednak zapylić tym samym pyłkiem - % wykiełkowanych nasion będzie wtedy niższy. Możemy teraz dywagować czy warto hodować muchołówkę od nasiona (bardzo długi czas wzrostu). Mimo wszystko ucinanie pędu w tym momencie byłoby głupotą, gdyż jest on już rozwinięty. Należałoby to zrobić jak najwcześniej.. Teraz radzę zostawić i na próbę zapylić. Nie wrzucać jednak takich nasion do sprzedaży, tylko do własnego użytku. (potem są problemy że coś komuś nie kiełkuje.. Mam nadzieję, że wyjaśniłem troszkę sprawę. Witam na forum i życzę powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubusszerokopasmowy Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 ja był odciął i i podzielił na kawałki ten pęd i zasadził . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Intermedia Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 Wątpię, żeby dało się rozmnożyć muchołówkę z pędu, jest zbyt wrażliwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 7 Lipca 2010 Share Napisano 7 Lipca 2010 (edytowane) ja był odciął i i podzielił na kawałki ten pęd i zasadził . Rozmnażanie z pędu ma sens, gdy jest on młody. Z rozwiniętego zapewne nic nie będzie. Wątpię, żeby dało się rozmnożyć muchołówkę z pędu, jest zbyt wrażliwy. Da się. Łatwo, przyjemnie i skutecznie. Proszę, zastanówcie się dając rady. Jeśli nie jesteście czegoś pewni, nie piszcie na siłę! Przed napisaniem zalecam krótką refleksję - "czy jestem odpowiednia osobą, aby udzielać rad w tej sprawie?" Nie mąćcie w głowach początkującym hodowcom! Edytowane 7 Lipca 2010 przez ArturP Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 8 Lipca 2010 Autor Share Napisano 8 Lipca 2010 Postanowiłam nie ucinać tego pędu, uznałam że to teraz nie ma sensu. Dziś zakwitła . Nawet jeśli z nasion nic nie będzie to trudno. W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturP Napisano 8 Lipca 2010 Share Napisano 8 Lipca 2010 Nie zapomnij zapylić kwiatków! Pomerdanie w środku pędzelkiem powinno zadziałać. Polega to na przeniesieniu pyłku z pręcików na słupek, ale po tym jak się "otworzy". Powodzenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi