Skocz do zawartości

Usychająca rosiczka

KOREKO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dziś po południu dostałem od kolegi usychającą rosiczkę (Drosera spatulata white flower, powiedział że mi ją daje, bo szkoda wyrzucić taki okaz). Proszę was o porady jak odratować taką rosiczkę (o ile się da).

Ziemia pochodzi ze skalniaku (mieszanka torfu z czarnym piaskiem). Skalniak był podlewany nawozem (kompostem z trawy), ale tylko górne partie, ziemia jest z dolnych partii. Podlewana była wodą z kranu przegotowaną i odstawioną. Kolega dostał ją 8 lipca (kupywał na allegro). Od razu po dostaniu wystawił ją na południowy parapet, na mocne słońce. Wąchałem ziemię, nie śmierdzi zgniłym jajem, ale jak ją dostałem to były czerwone kryształki na ziemi. Aktualnie jest na zachodnim parapecie, i z wilgotnym podłożem. Da się ją jakoś uratować?

Z góry dzięki.

Zdjęcie:

Kolor rosiczki jest taki jak w prawym dolnym rogu (aparat troszkę "upiększa" kolory).

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.