popo33 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 witam,kupilem wlasnie drosere regie i heliamhorie minor jedna i druga roslinka bez doniczki mam pytanie w czym posadzic w samym mchu, czy w samym torfie,a moze w jakies mieszance? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ErysFR Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 wg mnie regię w mieszance, a helkę w samym mchu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolo Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 (edytowane) Regie też mozesz raczej w samym mchu, albo mech z torfem tez dobry. Edytowane 18 Października 2010 przez wolo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Moja regia świetnie rośnie w mieszance dla dzbaneczników, czyli torf, perlit, gąbka, suszony torfowiec.. Heliamforę tylko i wyłącznie w sam mech lub z dodatkiem perlitu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Co do heliamfory to przepraszam, ale z tego co zauważyłem to najpiękniejsze rośliny wśród hodowców rosną w torfie, jednak musi być on pewnie z perlitem, gdyż roślinie łatwo gniją korzenie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Jeśli chodzi o Regię to sprawdziłem następujące podłoża: -czysty torf -torf ze żwirkiem -czysty torfowiec -torfowiec z torfem Najlepszym podłożem wg. mnie jest mieszanka torfowca z torfem, w pozostałych rosiczka ta też rośnie, ale znacznie wolniej. Co do heliamphory to się nie wypowiadam bo większego doświadczenia nie mam. Moje helki od początku rosną w czystym sphagnum, ale szału nie robią. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi