Skocz do zawartości

Zawiązywanie nasion przy złym oświetleniu

KoRn-ik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zauważyłam dzisiaj, że moja Drosera capensis 'All Red' zaczyna wypuszczać pęd kwiatowy. Roślina stoi na parapecie wychodzącym na południowy wschód i nie jest w żaden sposób doświetlana. Moje pytanie brzmi: czy ewentualne roślinki uzyskane z nasion zawiązanych w tak niekorzystnych warunkach świetlnych będą miały szansę na godny start życiowy? Czy warunki, w jakich dochodzi do zapylenia, nie mają wpływu na jakość nasion?

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie. Po prostu cały proces będzie trwał dłużej, a nasion może być mniej.

Jest jeszcze inna ewentualność, bardziej przykra, z racji, że o tej porze roku roślina nie posiada odpowiedniej ilości światła może mieć spore problemy, żeby przeżyć to kwitnienie.

Moja Dielsiana miała 3 pędy kwiatowe, które wczoraj Jej obciąłem. Nasion było naprawdę masę, ale z rośliny już raczej nic, choć szansę zawsze są ( :) ). Ja wybrałem to mniejsze zło i dodatkowo pocieszam się myślą, że może po prostu nadszedł jej czas (Dielsiana to rosiczka jednoroczna).

Pozdrawiam.

Edytowane przez BartekSz
Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze inna ewentualność, bardziej przykra, z racji, że o tej porze roku roślina nie posiada odpowiedniej ilości światła może mieć spore problemy, żeby przeżyć to kwitnienie.

Chyba przesadzasz. Nie chodzi o bardzo osłabioną, mizerną muchołówkę - ona mogłaby paść. U mnie capensis kwitną właśnie teraz (zresztą kwitną bardzo często) i nawet nie wyglądają, jakby je to kwitnienie osłabiało.

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczka jest w dobrej kondycji, więc kwitnienie przeżyje. Może troszkę ją to osłabi, ale akuart o jej siły witalne się nie obawiam :) żelazna z niej roślina. Nasion na pewno będzie mało - już teraz widzę, że pęd kwiatowy olbrzymi nie będzie. Martwię się tylko, że rosiczki, które z takich nasion wykiełkują będą ździebko rachityczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.