Skocz do zawartości

Identyfikacja rosiczki

Tough

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie! Mam rosiczkę, którą znalazłem w doniczce z kapturnicą, wysiała się tam i wykiełkowała znacznie później, niż kupiłem tą kapturnicę (od Davida). Ma ona teraz jakoś 2,5 cm średnicy. Gdy trzymałem ją na parapecie w ciągu chyba nawet 2 tyg. wykształciła tylko 1 liść, lecz gdy ją włożyłem do terrarium zaczęła błyskawicznie rosnąć i bardzo dobrze znosi wysoką, nawet stuprocentową wilgotność oraz spadki temperatury w nocy. Ma ona liście w górze - nie dotykają podłoża, dopóki nie pojawią się nowe i te starsze nie znaczną obumierać. Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to gatunek. Zamieszczam 9 zdjęć, żebyście mieli jak najlepszy obraz roślinki.

dsc05409.jpg

dsc05408m.jpg

dsc05407x.jpg

dsc05406.jpg

dsc05404i.jpg

dsc05402w.jpg

dsc05399.jpg

dsc05398k.jpg

dsc05397.jpg

Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Mateusz.

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

Podobno Drosera coccicaulis do nic innego jak Drosera nataliensis.

Faktycznie, ta rosiczka jest trochę wybredna i nie warto dopuszczać do kwitnienia. U mojej bardzo to się odbiło na zdrowiu. Miała 4cm średnicy. Po zbiorze nasion kilka miesięcy rosła bardzo słabo, aż w końcu obumarł zostawiając na szczęście spadkobierce.

Mogę jedynie powiedzieć że budowa liścia jest dość podobna do nataliensis. Jednak na identyfikację zaczekałabym aż wypuści jeszcze kilka listków.

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie to tez wyglada na coccicaulis,dodam jeszcze ze swoje tez trzymam w wysokiej wilgotnosci,w terrarium i rosna jak na drozdzach,jak kupilem swoje to troche zmarnialy ale w terrarium nabraly wigoru.........

Odnośnik do odpowiedzi

Z bazy wynika, że Drosera coccicaulis to synonim Drosera nataliensis.

http://www.omnisterra.com/bot/cp_home.cgi?...&search=all

Co więcej. Drosera coccicaulis to nazwa niepoprawna. Poprawna to Drosera nataliensis.

Nie nataliensis, lecz natalensis. :)

Według GrowSundews autentycznie może spodobać się jej podwyższona wilgotność.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.