Tough Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 (edytowane) Witajcie! Mam rosiczkę, którą znalazłem w doniczce z kapturnicą, wysiała się tam i wykiełkowała znacznie później, niż kupiłem tą kapturnicę (od Davida). Ma ona teraz jakoś 2,5 cm średnicy. Gdy trzymałem ją na parapecie w ciągu chyba nawet 2 tyg. wykształciła tylko 1 liść, lecz gdy ją włożyłem do terrarium zaczęła błyskawicznie rosnąć i bardzo dobrze znosi wysoką, nawet stuprocentową wilgotność oraz spadki temperatury w nocy. Ma ona liście w górze - nie dotykają podłoża, dopóki nie pojawią się nowe i te starsze nie znaczną obumierać. Proszę o pomoc w ustaleniu jaki to gatunek. Zamieszczam 9 zdjęć, żebyście mieli jak najlepszy obraz roślinki. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam, Mateusz. Edytowane 4 Listopada 2010 przez Tough Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubaa Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Mi to przypomina tylko Drosera coccicaulis Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekL. Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Mi to przypomina tylko Drosera coccicaulis Zgadzam sie z poprzednikiem, liscie lekko omszone? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Zgadzam sie z poprzednikiem, liscie lekko omszone? Tak. Leciutko omszone, tyle co na zdjęciu. Najlepiej to widać, gdy liść jeszcze jest zwinięty. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Podobno Drosera coccicaulis do nic innego jak Drosera nataliensis. Faktycznie, ta rosiczka jest trochę wybredna i nie warto dopuszczać do kwitnienia. U mojej bardzo to się odbiło na zdrowiu. Miała 4cm średnicy. Po zbiorze nasion kilka miesięcy rosła bardzo słabo, aż w końcu obumarł zostawiając na szczęście spadkobierce. Mogę jedynie powiedzieć że budowa liścia jest dość podobna do nataliensis. Jednak na identyfikację zaczekałabym aż wypuści jeszcze kilka listków. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
popo33 Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 dla mnie to tez wyglada na coccicaulis,dodam jeszcze ze swoje tez trzymam w wysokiej wilgotnosci,w terrarium i rosna jak na drozdzach,jak kupilem swoje to troche zmarnialy ale w terrarium nabraly wigoru......... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 4 Listopada 2010 Share Napisano 4 Listopada 2010 Z bazy wynika, że Drosera coccicaulis to synonim Drosera natalensis. http://www.omnisterra.com/bot/cp_home.cgi?...&search=all Co więcej. Drosera coccicaulis to nazwa niepoprawna. Poprawna to Drosera natalensis. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zielony Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Z bazy wynika, że Drosera coccicaulis to synonim Drosera nataliensis. http://www.omnisterra.com/bot/cp_home.cgi?...&search=all Co więcej. Drosera coccicaulis to nazwa niepoprawna. Poprawna to Drosera nataliensis. Nie nataliensis, lecz natalensis. Według GrowSundews autentycznie może spodobać się jej podwyższona wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marrom Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Nie nataliensis, lecz natalensis. Racja - przekopiowałem bezmyślnie Poprawione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi