Dorian Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Witam, myślę nad zrobieniem czegoś w rodzaju kompozycji. Całość miałaby się składać z naczynia szklanego, o wymiarach dł/szer/wys. 60cm/30cm/15cm. W pojemniku chciałbym poukładać rośliny razem z doniczkami, a całość wypełnić mchem. Planuje aby rosły tam Rosiczki bardziej podstawowe, takie jak Capensisy, Spatulaty, Dielsany, Madagascariensis, Hamiltoni itd, oraz inne np. Montana, Tomentosa, Ascendens, Oblanceolata. Wiem, że niektóre z nich wymagają większej wilgotności, wiec chciałbym po środku tego naczynia umieścić fogger, który miałby się włączać po kilka minut dwa razy dziennie. Co prawda mgła otrzymywałaby się chwile, bo wysokość 15cm, byłaby pewnie równa z wysokością roślin. Byłby to swego rodzaju kompromis, pomiędzy roslinami lubiącymi warunki parapetowe, a tym, które żyją w wyższej wilgotności. I w związku z tym mam pytanie, czy takie coś nie zaszkodzi innym rosiczką ? Wyczytałem, że większość rosiczek toleruje wilgotność do 80%. A te bardziej wymagające pod względem wilgotności, przy 80% też powinny rosnąć i mieć kropelki. Myślę, ze w takim naczyniu, przy dwukrotnym załaczaniu się foggera, ta wilgotność byłaby osiągnięta. Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 6 Listopada 2010 Share Napisano 6 Listopada 2010 Mam wrażenie, że przy otwartym naczyniu ta podwyższona wilgotność utrzyma się 10 minut po wyłączeniu foggera, a potem spadnie do wilgotności otoczenia Więc z jednej strony rosiczki tropikalne pewnie tego nie odczują, z drugiej strony rosiczki wymagające ciągłej wyższej wilgotności takowej raczej nie otrzymają... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorian Napisano 7 Listopada 2010 Autor Share Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Czyli takie coś się nie sprawdzi? a czy wilgotność automatycznie nie będzie większa przez to, iż naczynie będzie wyłożone mchem, który dzięki foggerowi będzie wilgotny? Jak byście to rozwiązali ? może dłuższa i częstsza praca foggera ? alba zastosować zamknięte terrarium ? Edytowane 7 Listopada 2010 przez Dorian Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evulFarmer Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Musisz liczyc sie z tym ze fogger jest dosc klopotliwy.. musisz czestow dolewac wody i pilnowac jej poziomu.. dodatkowo zamkniete terrarium nie nadaje sie dla wiekszosci rosiczek bo niestety zgnija a rosiczek ktore lubia wys wilgotnosc jest niewiele... np siostry z queens land. Albo kombinuj jakas kompozycje z dzbankami i rosiczkami lasow deszczowych albo poprostu daj sobie spokoj bo tak dobrane rosliny jak podajesz raczej na dluzsza mete nie pociagna... Ja swoje torfowisko w zamknietym akwarium mam tak rozwiazane ze non stop dziala wiatrak ktory zachowuje niski poziom wilgotnosci tylko wiadomo jesli mialbym fogger to mgielkie tez by wywialo. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi