BartekSz Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Witam. Myślałem nad zakupem tej rośliny, jednak nurtuje mnie jedna kwestia - czy da sobie radę w warunkach jakie mogę jej zaoferować. Jest to terrarium, w którym siedzą dzbaneczniki i helka. Temperatura o tej porze roku to jakieś 19-25 stopni w ciągu dnia (w nocy około 5 stopni mniej), wilgotność pomiędzy 70, a 100%. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Wkładanie kobry do terra to wg mnie dziwny pomysł. U mnie super rośnie na parapecie, wysoka wilgotność nie służy jej, a wręcz przeszkadza (zaobserwowane na kilku sztukach). Helki i darlingtonie- chyba obie rośliny mają inne wymagania co do warunków. Także moim zdaniem takie działanie nie ma sensu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 (edytowane) Jako roślina z rodziny kapturnicowatych Darlingtonia powinna zimą mieć okres spoczynku. Poza tym w terrarium daje radę, choć znana jest z tego, że lubi chłodniejsze podłoże (podlewanie zimną wodą, kostki lodu, itp.). Na swojej nie zauważyłem negatywnego wzrostu wysokiej wilgotności. Edytowane 7 Listopada 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 U mnie zdecydowanie wolniej rosła, liście były "słabe". Poza tym, Krzysztof dobrze mówi, jeśli chodzi o chłodniejsze podłoże. Zaobserwowałem również, że darlingtonie dużo ładniej rosną przy podlewaniu od góry, a nie do podstawki. U siebie nadmiar wody z podstawki wylewam, także nigdy nie stoi ona w wodzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paulo09 Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Najlepszym rozwiazaniem dla darlingtoni jest posadzenie jej w glinianej donicy ( podłoże: 50/50 torf/piasek) umieszczenie donicy (ok. 30cm) w wiekszej plastikowej bialej oslonce. Przestrzen miedzy donica a oslonka wypelniamy keramzytem badz sphagnum ( preferowane zywe) podlewamy od gory woda chlodniejsza od powietrza srednio o 5 stopni, rosna wtedy jak szalone:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi