Husky Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 witam. mam mucholowke amerykanska ktora wypuszcza kwiat, i mam 2 pytania. 1 ona chyba powinna juz zimowac i nie wiem co robic czy poczekac czy zimowac 2. kiedy i w jaki sposob zapylic ja zeby miala nasiona ? z gory dziekuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Muchołówkę należy zimować. Nasion pewnie mieć nie będziesz, bo nie dojrzeją. Najlepiej obetnij kwiatostan (ale tylko w tym danym okresie, na wiosnę tego nie rób) i pozwól jej przezimować w temp. 5-10*C. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 tylko ze ta lodyga od kwiatu ma juz z 12 cm to tez ja obciac ? i gdzie ? na samym dole ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Tnij na samym dole i zimuj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 mozna uciac nozyczkami czy sie zmiazdza tam jakies tkanki ? czy lepiej zyletka ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Obojętnie czym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 ok odciete. jutro albo pojutrze zaczne zimowac dziekuje za informacje temat mozna zamknac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 aaa, mam jeszcze 1 pytanie. podobno z pedow kwiatowych wyrastaja nieraz rosliny to prawda ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) Po zimowaniu muchołówka powinna się podzielić, wypuszczając młode odrosty i jednocześnie zakwitnąć. Bądź dobrej myśli. Z młodych pędów kwiatowych pociętych na odcinki 2-3 cm można uzyskać sadzonki. Edytowane 8 Listopada 2010 przez hddk Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 8 Listopada 2010 Autor Share Napisano 8 Listopada 2010 (edytowane) ale jak wloze ten odciety ped kwiatowy to moze cos wyrosnac ? czy za duzy ? Z młodych pędów kwiatowych pociętych na odcinki 2-3 cm można uzyskać sadzonki. ale mam je polozyc na torf zakopac cale czy tylko troche wcisnac ? Edytowane 8 Listopada 2010 przez Husky Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Listopada 2010 Share Napisano 8 Listopada 2010 Położyć na torfie przysypując lekko końcówki pędu, ewentualnie możesz dodatkowo zrobić płytkie nacięcie wzdłuż całego kawałka pędu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 10 Listopada 2010 Autor Share Napisano 10 Listopada 2010 temat do zamkniecia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi