Skocz do zawartości

Sterylizacja za pomocą UV

Rekomendowane odpowiedzi

Dołączam się do zapytania, i jak tam z tą sterylizacją za pomocą UV?:)

Jest to niemożliwe lub możliwe, trudne i bezsensowne.

Rośliny- hahahahhaaha, kiedy będzie granica zabicia mikrosów/roślin?

Kiedyś sterylizowałem nasiona rosic, coś tam wyrosło, ale nie za wiele.

Nie lepiej użyć ACE?

Co do pożywek, to UV niezbyt chętnie przechodzi przez ciecze, a na pewno nie che mu się ciąć przez plastik.

Poza tym, co z hormonami i vitaminami?

UV je dobije.

Tak więc, lepiej kupić szybkowar, który da pewność i niezawodność.

Podsumowując- korzystajmy z nauk starszych, już np. nieżyjących, którzy obczaili, że szybkowar i podchloryn to coś cudownego i niezastąpionego.

:P :P :P

Odnośnik do odpowiedzi

Od 2? lat sterylizuje pojmniki bez pożywki UV, gotowe z pożywką również naświetlam UV jako jedyną metodę sterylizacji. UV jest dość silnie absorbowany przez polipropylen, ale wieczka używanych przeze mnie pojemników mają koło 0,1mm, dzięki czemu sporo go przechodzi. Absorbancja czystej wody przy 254nm też do największych nie należy- dość znacznie zwiększa ją dodatek zw. aromatycznych, ale tych jest mało, sacharoza nie daje aż tak dużego efektu. Myślę że końcowa transmitancja jest rzędu 0,5-2%, co przy 10-15 min naświetlaniu wystarcza ;) Chyba że się nie znam ;)

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Same pojemniki też sterylizuję za pomocą UV co daje niezłe efekty, ale głównie chodziło mi o to czy vitaminy i hormony się nie będą zbytnio rozkładały.

Ciekawi mnie też czy same rośliny można odkażać tylko za pomocą UV. Jeśli się da to jaki jest najdłuższy czas naświetlania?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.