tomfox8086 Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Witam, poszukuję informacji na temat sterylizacji pożywek i roślin za pomocą promieni UV. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
straus Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 Dołączam się do zapytania, i jak tam z tą sterylizacją za pomocą UV? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandod1 Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 Dołączam się do zapytania, i jak tam z tą sterylizacją za pomocą UV? Jest to niemożliwe lub możliwe, trudne i bezsensowne. Rośliny- hahahahhaaha, kiedy będzie granica zabicia mikrosów/roślin? Kiedyś sterylizowałem nasiona rosic, coś tam wyrosło, ale nie za wiele. Nie lepiej użyć ACE? Co do pożywek, to UV niezbyt chętnie przechodzi przez ciecze, a na pewno nie che mu się ciąć przez plastik. Poza tym, co z hormonami i vitaminami? UV je dobije. Tak więc, lepiej kupić szybkowar, który da pewność i niezawodność. Podsumowując- korzystajmy z nauk starszych, już np. nieżyjących, którzy obczaili, że szybkowar i podchloryn to coś cudownego i niezastąpionego. :P Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Od 2? lat sterylizuje pojmniki bez pożywki UV, gotowe z pożywką również naświetlam UV jako jedyną metodę sterylizacji. UV jest dość silnie absorbowany przez polipropylen, ale wieczka używanych przeze mnie pojemników mają koło 0,1mm, dzięki czemu sporo go przechodzi. Absorbancja czystej wody przy 254nm też do największych nie należy- dość znacznie zwiększa ją dodatek zw. aromatycznych, ale tych jest mało, sacharoza nie daje aż tak dużego efektu. Myślę że końcowa transmitancja jest rzędu 0,5-2%, co przy 10-15 min naświetlaniu wystarcza Chyba że się nie znam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomfox8086 Napisano 19 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2010 Same pojemniki też sterylizuję za pomocą UV co daje niezłe efekty, ale głównie chodziło mi o to czy vitaminy i hormony się nie będą zbytnio rozkładały. Ciekawi mnie też czy same rośliny można odkażać tylko za pomocą UV. Jeśli się da to jaki jest najdłuższy czas naświetlania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi