Skocz do zawartości

Nasiona D.Alice

Radzio1011

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie mam nasiona 1,5 tygodnia leżą w papierze (w tygodniu je wysiewam).I slyszałem już rożne opowieści związane z sianiem, i z tąd moje pytanie.Czy jak sieje to mam ja zakopać pod torf czy tylko posypać na torf i czy trzeba je przykryc folią (jak tak to foliowa zwykla reklamówka wystarczy)?

Co jest najważniejsze do wysiewu ? Światło-napewno duża wilgotność- nie wiem (?) i co jeszcze -?

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona posypuje się na wierzch torfu, nie przysypuje się ich. Nie trzeba owijać woreczkiem jak chcesz, potrzebne jest duża ilość światła, przy pokojowej wilgotności też wykiełkują.

Dzięki wielkie

^_^ jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ?

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

jak wysypujesz je na torf to wazne zeby byl mokry. ja sie nie bawilem w zadne folie i mi ladnie rosna. tylko ze moje sa doswietlane bo leza ze wszystkimi roslinami.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie

^_^ jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ?

Jeszcze 1: Moje roślinki odświetlam normalną żarówka energooszczędną szczególnie rosicze D.Alice.I na sąsiednim forum mówią, że to za mało do rosiczki ale z mojego doświadczenia jest dobrze bo te kropelki na liściach są takie wielkie jakby były doświetlane normalnym słońcem bez przerwy i tu moje pytanie czy coś się dzieje że tekie wielkie?

Dokładnie pisze tak na opakowaniu żarówki 3 WATT w kółeczku = 20 WATT w żarówce

Edytowane przez Radzio1011
Odnośnik do odpowiedzi

w sumie to szkoda energii na takie doswietlanie. nic sie nie dzieje wszystko dobrze. jak masz czym to polecam dokarmiac powinny lepiej rosnac.

Nie mam czym pyłku pszczelego nie mam a pokarm dla rybek pleśnieje

- wiec pokarm dla rybek wystarczy?

Odnośnik do odpowiedzi

ja dokarmiam wysoko proteinowym pokarmem dla rybek. pleśnieje jak trafi na podłoże a jak dokładnie położysz na roślinę to nic się takiego dziać nie powinno. nie należy też przesadzać z ilością, lepiej mniej a częściej niż zasypać roślinę całą górą pokarmu. ja kładę jeden płatek na liść, max 5 na roślinę, a następną porcje dopiero jak zniknie wszystko z pułapek.

sytuacja wygląda tak:

posiałem ze znajomym w tym samym czasie c. typical oraz c. alba

po 10mc moje są 7dmio krotnie większe. ja dokarmiam a kolega nie.

warunki jeśli chodzi o doświetlanie podobne

Odnośnik do odpowiedzi

każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć.

Edytowane przez JATAMAN
Odnośnik do odpowiedzi

każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć.

Nic mi nie pleśnieje tylko słyszałem że jak się dokarmia pokarmem dla rybek to pleśnieje

Diś właśnie zasiałem D.Alice i tak nasypałem torf podlałem go i posypałem nasiona tylko ze te nasiona miały 1mm długość :( no i co wyrosnie i jak wsypalem to ich nie bylo widac :(

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.