Radzio1011 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Mam pytanie mam nasiona 1,5 tygodnia leżą w papierze (w tygodniu je wysiewam).I slyszałem już rożne opowieści związane z sianiem, i z tąd moje pytanie.Czy jak sieje to mam ja zakopać pod torf czy tylko posypać na torf i czy trzeba je przykryc folią (jak tak to foliowa zwykla reklamówka wystarczy)? Co jest najważniejsze do wysiewu ? Światło-napewno duża wilgotność- nie wiem (?) i co jeszcze -? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Nasiona posypuje się na wierzch torfu, nie przysypuje się ich. Nie trzeba owijać woreczkiem jak chcesz, potrzebne jest duża ilość światła, przy pokojowej wilgotności też wykiełkują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio1011 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Nasiona posypuje się na wierzch torfu, nie przysypuje się ich. Nie trzeba owijać woreczkiem jak chcesz, potrzebne jest duża ilość światła, przy pokojowej wilgotności też wykiełkują. Dzięki wielkie jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ? Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Radzio1011 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 jak wysypujesz je na torf to wazne zeby byl mokry. ja sie nie bawilem w zadne folie i mi ladnie rosna. tylko ze moje sa doswietlane bo leza ze wszystkimi roslinami. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio1011 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) Dzięki wielkie jak owine woreczkiem to bedzie lepiej ? Jeszcze 1: Moje roślinki odświetlam normalną żarówka energooszczędną szczególnie rosicze D.Alice.I na sąsiednim forum mówią, że to za mało do rosiczki ale z mojego doświadczenia jest dobrze bo te kropelki na liściach są takie wielkie jakby były doświetlane normalnym słońcem bez przerwy i tu moje pytanie czy coś się dzieje że tekie wielkie? Dokładnie pisze tak na opakowaniu żarówki 3 WATT w kółeczku = 20 WATT w żarówce Edytowane 7 Grudnia 2010 przez Radzio1011 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 w sumie to szkoda energii na takie doswietlanie. nic sie nie dzieje wszystko dobrze. jak masz czym to polecam dokarmiac powinny lepiej rosnac. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio1011 Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 w sumie to szkoda energii na takie doswietlanie. nic sie nie dzieje wszystko dobrze. jak masz czym to polecam dokarmiac powinny lepiej rosnac. Nie mam czym pyłku pszczelego nie mam a pokarm dla rybek pleśnieje - wiec pokarm dla rybek wystarczy? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Husky Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 białko w proszku, nawet mleko w proszku może być z tego co mi niektórzy mówili Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 ja dokarmiam wysoko proteinowym pokarmem dla rybek. pleśnieje jak trafi na podłoże a jak dokładnie położysz na roślinę to nic się takiego dziać nie powinno. nie należy też przesadzać z ilością, lepiej mniej a częściej niż zasypać roślinę całą górą pokarmu. ja kładę jeden płatek na liść, max 5 na roślinę, a następną porcje dopiero jak zniknie wszystko z pułapek. sytuacja wygląda tak: posiałem ze znajomym w tym samym czasie c. typical oraz c. alba po 10mc moje są 7dmio krotnie większe. ja dokarmiam a kolega nie. warunki jeśli chodzi o doświetlanie podobne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JATAMAN Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez JATAMAN Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio1011 Napisano 8 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2010 każdy sposób dokarmiania jest dobry, możesz kupić małe świerszcze i nimi dokarmiać albo muszki owocówki, trzeba trochę popróbować. a co ci pleśnieje? może to wina podłoża, niskiej jakości podłoże lubi pleśnieć. Nic mi nie pleśnieje tylko słyszałem że jak się dokarmia pokarmem dla rybek to pleśnieje Diś właśnie zasiałem D.Alice i tak nasypałem torf podlałem go i posypałem nasiona tylko ze te nasiona miały 1mm długość no i co wyrosnie i jak wsypalem to ich nie bylo widac Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Radzio, raczej trudno jest zauważyć nasionka jakielkowiek rosiczki w torfie. Powinny wykiełkować... ale zlałeś torf wodą? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzio1011 Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Radzio, raczej trudno jest zauważyć nasionka jakielkowiek rosiczki w torfie. Powinny wykiełkować... ale zlałeś torf wodą? TAK ;d Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Veqtor Napisano 7 Stycznia 2011 Share Napisano 7 Stycznia 2011 Dla pewności - nasiona rosiczki alicji nie wymagają stratyfikacji? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 7 Stycznia 2011 Share Napisano 7 Stycznia 2011 Nie wymagają. To rosiczka tropikalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi