Skocz do zawartości

Zimowanie!

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Niedawno, a raczej w ciągu ostatnich 2ch tygodni kupiłam 3 kapturnice i 2 muchołówki.

No i mam pytania:

1. Czy rozsadzać je teraz czy lepiej dopiero na wiosnę?

2. Czy mogę je tak nagle wywalić na balkon żeby przezimowały, czy jednak utorować sobie drogę do okienka w piwnicy (leży tam mnóstwo rupieci więc nie wiem jak się do niego dostanę)?

3. Kiedy skończyć zimowanie? Na wiosne czy wcześniej?

4. W piwnicy mogą być szczury (mieszkam w bloku i rzadko tam schodzę, więc nie wiem co tam się może kręcić). Czy mimo to dać tam roślinki?

Proszę o szybką odpowiedz!!

Z góry dzięki, pozdrawiam,

Ania

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Niedawno, a raczej w ciągu ostatnich 2ch tygodni kupiłam 3 kapturnice i 2 muchołówki.

No i mam pytania:

1. Czy rozsadzać je teraz czy lepiej dopiero na wiosnę?

2. Czy mogę je tak nagle wywalić na balkon żeby przezimowały, czy jednak utorować sobie drogę do okienka w piwnicy (leży tam mnóstwo rupieci więc nie wiem jak się do niego dostanę)?

3. Kiedy skończyć zimowanie? Na wiosne czy wcześniej?

4. W piwnicy mogą być szczury (mieszkam w bloku i rzadko tam schodzę, więc nie wiem co tam się może kręcić). Czy mimo to dać tam roślinki?

Proszę o szybką odpowiedz!!

Z góry dzięki, pozdrawiam,

Ania

1. Ja bym nie rozsadzał teraz, ale jak chcesz po prostu przenieść do większej doniczki, to przenieś razem z ziemią dookoła korzeni i dosyp po bokach.

2. Ja bym nie wyrzucał roślin w doniczkach na -5, czy -10.. Pewna śmierć. Ew. można czymś przykryć, ale jak masz okienko w piwnicy to to by było najlepsze rozwiązanie

3. Ja kończę jak na dworze w nocy temp. nie schodzi poniżek 5* i wystawiam je od razu na balkon. W ten sposób fajnie przyzwyczajają się do coraz to wyższych temp.

4. Też zimuję w piwnicy w bloku, szczura tam nie widziałem, chyba regularnie ktoś ze spółdzielni rzuca trutkę. Raczej nie ma się czym martwić.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

U mnie w piwnicy w bloku jest za ciepło...Panuje tam wręcz upał, więc postanowiłem zostawić owadożery na parapecie. Okna i tak nie są całkiem szczelne i przy okazji raz dziennie wietrzę pokój, więc temperatura spada. Jak na moje oko kapturom to pasuje.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.