Skocz do zawartości

Moje terrarium

michanio91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich , budowa mojego terrarium w końcu dobiegła końca ( prawię ) :)

Terrarium to ma około 560 L. Zostało zrobione z tego co miałem pod ręka. Całkowity koszt jego produkcji to cena sylikonu,

świetlówek itp rzeczy ,które niestety trzeba było kupić. Terrarium dziś zostało skończone i mam zamiar powoli je zasiedlać , czym ? -tego sam nie wiem.

Przybliżone wymiary to 60 x 60 x 160 cm. Miałem tylko szyby 2 mm , więc łączyłem je na każda ścianę po 2 sztuki , tak że grubość ścian aktualnie to 4 mm.

Niestety jego wysokość to około 60 cm , więc dzbanki hodować było by ciężko.

Został zrobiony też system zraszania , za jakiś czas jak będą pieniążki będzie on zautomatyzowany.

Świetlówki jakie aktualnie są w terarium to 6500 k i 4300 k . Takie jakieś tanie . Na razie niech sobie świecą :biggrin:

Myślałem też nad hodowlą żab , ale przy moim braku czasu , chyba miałbym problemy aby się nimi zajmować , a to takie piękne zwierzątka :)

No i najważniejsze to kilka zdjęć :

http://img191.imageshack.us/gal.php?g=obraz014zq.jpg

Mam jeszcze kilka planów dotyczących tego terra , ale zajmuję się nim tylko gdy mam czas, więc powolutku a do przodu ;)

Oczywiście dalej wszystko po najniższych kosztach :rotfl:

pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Odnośnik do odpowiedzi

Mam terrarium podobnej wysokości i hoduję dzbaneczniki i nie zapowiada się, żeby rośliny w najbliższe 2 lata miały mi wyjść otworkiem wentylacyjnym stamtąd ; )

Czytałem na ten temat i gdzieś pisało ,że to za nisko , ale dobrze wiedzieć , że nic im nie bedzie :P

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz zasiedlić to terra dzbankami tylko takimi mniejszymi żeby szybko go nie przerosły, tak jak pisał przedmówca przez dwa lata nie powinny wyjść no chyba, że Ventrata, ale i ją możesz zawijać wewnątrz, dużo zależy od doboru roślin. Wydaje mi się, że z takie oświetlenie może być za słabe szczególnie że jest zamontowane na samej górze terrarium a do tego nie pokrywa całej jego długości, musisz zwrócić uwagę na to, że świetlówki liniowe świecą promieniowo (poza końce świetlówek dociera bardzo mało światła. Jakiej mocy są te świetlówki ? Ponadto umieszczenie elektroniki wewnątrz zraszanego pojemniki może okazać się powiedzmy "kłopotliwe":) szczególnie jeśli mają tam być żywe zwierzęta, ale to wyjdzie w praniu.

Poza tym bardzo ładne terrarium, powierzchnia prawie metra kwadratowego to już coś i trochę roślin tam wpakujesz. Powodzenia w rozwijaniu terrarium i jego zasiedlaniu.

Odnośnik do odpowiedzi

Spokojnie możesz zasiedlić to terra dzbankami tylko takimi mniejszymi żeby szybko go nie przerosły, tak jak pisał przedmówca przez dwa lata nie powinny wyjść no chyba, że Ventrata, ale i ją możesz zawijać wewnątrz, dużo zależy od doboru roślin. Wydaje mi się, że z takie oświetlenie może być za słabe szczególnie że jest zamontowane na samej górze terrarium a do tego nie pokrywa całej jego długości, musisz zwrócić uwagę na to, że świetlówki liniowe świecą promieniowo (poza końce świetlówek dociera bardzo mało światła. Jakiej mocy są te świetlówki ? Ponadto umieszczenie elektroniki wewnątrz zraszanego pojemniki może okazać się powiedzmy "kłopotliwe":) szczególnie jeśli mają tam być żywe zwierzęta, ale to wyjdzie w praniu.

Poza tym bardzo ładne terrarium, powierzchnia prawie metra kwadratowego to już coś i trochę roślin tam wpakujesz. Powodzenia w rozwijaniu terrarium i jego zasiedlaniu.

Na tą elektryke będzie osłonka , spokojnie : ) Musze tylko trochę weny dostać ^_^

Moc świetlówek to 2 x 36 w. 120 cm maja świetlówki , umieszczone nie są na środku lecz od jednego boku, żeby było w terrarium miejsce z mniejszą ilością światła. Dla np roślinki która nie lubi być na dużym natężeniu światła. Ktoś tam kiedyś na forum mówił ,że takie oświetlenie wystarczy , ale nie pamiętam kto , bo to terarrium było robione w przeciągu ponad pół roku czasu. Gdy miałem czas i natchnienie :) Jeśli będzie za słabe , to dołożymy coś jeszcze ;)

Najważniejsze że terrarium wyszło mnie grosze, bo sam nei pracuję jeszcze - edukacja pełna parą :rotfl:

Dziękuję za miłe słowa :P

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem też nad hodowlą żab , ale przy moim braku czasu , chyba miałbym problemy aby się nimi zajmować , a to takie piękne zwierzątka :)

No i najważniejsze to kilka zdjęć :

http://img191.imageshack.us/gal.php?g=obraz014zq.jpg

pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

w moim terrarium z dzbanecznikami mam :

-kumaka dalekowschodniego - tryb dzienny

-afrykańską żabę biegającą - tryb nocny

i jaszczurkę : anolis zielony tryb dzienny

usłyszysz też negatywne opinie o hodowli zwierząt z owadożerami. ja od siebie powiem że rok już żyją w jednym terrarium rośliny w zwierzęta i nikt nikogo nie zjadł :>

to nie są wymagające zwierzaki. paczka świerszczy na tydzień wystarcza w zupełności. ja wrzucam wszystkie na raz i jest polowanie.

zanim jednak kupisz cokolwiek poczytaj o tych zwierzątkach :)

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/bombina...chodni-132.html

http://terrarystyka.pl/index.php?option=co...e&Itemid=65

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/anolis-...linski-299.html

Edytowane przez JATAMAN
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko będzie dobrze odizolowane, świetlówki na końcach są skręcane , tak że wilgoć tam się nie dostaje. ( może to właśnie są bryzgoszczelne oprawki ? ) :P

Dziękuje za linki , jak już ogarnę lepiej to terrarium to pomyśle nad zwierzakami / roślinami. Najgorsze było to zraszanie do roboty chyba. Nie miałem ochoty z tym grzebać. Ale już jest zrobione , teraz będzie z górki.

O żabach już czytałem dosyć sporo ; )

Widzę forum jest miło nastawione na nowych hodowców , cieszy mnie ten fakt :) Czasem to szkoda cokolwiek powiedzieć bo od razu jest niemiło ...

pozdrawiam i dziękuję poraz kolejny za rady okej

Następne kroki to :

-podłoże

-jak zwierzaki to i basenik się zrobi

-wodospad - marzy mi się :rotfl:

-automatyczne zraszanie

-elektroniczny miernik temp i wilgotności ( myślę że też własnej roboty )

- tablica ze sterowaniem wszystkim - światło/zraszanie/ogrzewanie ( o ile będzie potrzebne ) / karmienie itp.

I co mi tam jeszcze w miedzy czasie przyjdzie do głowy :P

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę forum jest miło nastawione na nowych hodowców , cieszy mnie ten fakt :) Czasem to szkoda cokolwiek powiedzieć bo od razu jest niemiło ...

pozdrawiam i dziękuję poraz kolejny za rady okej

Następne kroki to :

-podłoże

-jak zwierzaki to i basenik się zrobi

-wodospad - marzy mi się :rotfl:

-automatyczne zraszanie

-elektroniczny miernik temp i wilgotności ( myślę że też własnej roboty )

- tablica ze sterowaniem wszystkim - światło/zraszanie/ogrzewanie ( o ile będzie potrzebne ) / karmienie itp.

I co mi tam jeszcze w miedzy czasie przyjdzie do głowy :P

tu chłopaki i dziewczyny bardzo chętnie doradzą, podpowiedzą;)

a co do tych kolejnych kroków to będę czekał na efekty. jestem ciekaw automatycznego zraszania (sam nad takim się zastanawiam), oraz

elektroniczny miernik temp i wilgotności ( ja poszedłem na łatwiznę i w leroyu kupiłem za50pln )

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli w terrarium ma panować podwyższona wilgotność powietrza, to będzie problem. Widzę, że prowadnice do szyb zrobiłeś z drewnianych listew - błąd. Nawet dobrze zabezpieczone drewno będzie pochłaniać wilgoć. W miejsce tego mogłeś wykorzystać wąskie paski szkła a na wierzch plastikowe prowadnice które są dostępne na allegro. Kolejny błąd to elektryka wewnątrz terrarium. Stateczniki i startery powinny iść na zewnątrz, świetlówki standardowo na oprawach bryzgoszczelnych. Zaznaczam że błędy te dotyczą przypadku, jeśli chodzi o podwyższoną wilgotność.

W hodowli zwierząt, brak dobrej wentylacji i ostre, nieoszlifowane krawędzie szyb tworzą niezbyt przyjazne pomieszczenie..

Nie że się czepiam, ale planując budowę terrarium, powinieneś na samym początku znać jego przeznaczenie. To tak na przyszłość.

Odnośnik do odpowiedzi

Teoretycznie terra było robione dla żab i owadożerców.

Krawędzie zeszlifuje na samym końcu,wentylacja myślę jest dobrze zrobiona , jeśli będzie zawodzić wstawię też wiatrak który co jakiś czas zrobi przewiew w terra. Muszę jeszcze jakieś uchwyty do przesuwania szybek przednich zrobić , ale chyba przykleję tylko kawałek szkła.

Co do reszty , to trochę czekania Cię czeka , bo tak jak mówiłem - nie mam czasu i robię z tym jak mnie najdzie ochota :)

Prowadnice to po prostu boazeria odwrócona , w miejsce piór wchodzi szyba. Prościej się nie dało tego zrobić :P

Jeżeli będą pęcznieć , wtedy pomyślimy co z tym zrobić ;)

Te skalary to dość ciekawe urządzenia :

http://allegro.pl/vgj-skalar-kpl-sterownik-i1376940710.html

A tutaj jak go zrobić :

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic589928.html

Hmm nie wygląda to na trudne do zrobienia , najgorsze że nie umiem programować ... Ale ja bym chyba jakaś okrojoną wersję zrobił ,coś trzeba by na necie pośnupać :D

Moja największa zmora to mamuska i tatuś , już się burzą o prąd <_< Ktoś liczył koszty eksploatacji 2 x 36 w świetlówek przy około 10 h świecenia codziennie przez miech ? Nie chce mi się tego liczyć szczerze mówiąc... :rotfl:

I jeszcze jedna sprawa , mam dawać roślinki z doniczkami ? Czy wysypać bezpośrednio "ziemię" i w niej sadzić ? Dałem ziemię w cudzysłów , bo kolejne pytanie to , co na podłoże ?

Edytowane przez michanio91
Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś liczył koszty eksploatacji 2 x 36 w świetlówek przy około 10 h świecenia codziennie przez miech ?

Około 12 zł.

I jeszcze jedna sprawa , mam dawać roślinki z doniczkami ? Czy wysypać bezpośrednio "ziemię" i w niej sadzić ?

Możesz i tak, i tak. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej :P

Edytowane przez Mekk
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.