sebek1393 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Witam! Jestem początkującym w kwestii uprawy roślin owadożernych i prosiłbym o kilka uprzejmych rad w sprawach o których zaraz napiszę. Posiadam muchołówkę, rosiczkę i dzbanecznika, jednak w tym poście chciałbym skupić się na tym ostatnim. Liście rosną mu bardzo dobrze, ale ostatnio dzbanki zaczęły czernieć. Zrobiłem mu, póki co, mini paludarium składające się z nieużywanego już akwarium wyłożonego warstwą keramzytu i zalanego wodą zdemineralizowaną, w którym dzbanecznik został umieszczony. Zraszam go również od czasu do czasu. Problem jednak polega na tym, że u mnie w domu panują raczej umiarkowane temperatury (17 - 20 stopni Celsjusza). I moje pytanie tutaj: należy jakoś podnosić tę temperaturę, czy może tak właśnie pozostać? Teraz kwestia doświetlania. Ze względu na to, że mamy teraz zimę i mało promieni słonecznych wpada przez okno, słyszałem że należy go doświetlać. I tu moje pytanie: jaka żarówka najbardziej by się nadawała? Posiadam z kiedyś żarówkę dzienną do terrariów SunGlo - DayGlo o szerokim spektrum światła, która jednak wytwarza trochę ciepła. Czy taka żarówka nadawałaby się do tego zastosowania (np. również jako dodatkowe źródło ciepła ze względu na temperatury panujące w domu)? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i za wyrozumiałość dla początkującego, bo pewnie pytania te pojawiały się już nie raz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Strzelam, że dzbanecznik, którego jesteś właścicielem to Nepenthes ventrata. Dla niego, do dzbankowania jest ważniejsza ilość światła niż wilgotność powietrza. Nadeszła zima i w związku z tym mniej światła dlatego, dzbanki mu usychają. Na wiosnę będzie lepiej. Jeżeli myślisz o doświetlaniu, to przydałaby Ci się świetlówka o zimnym świetle i podbiciu barw czerwonej i niebieskiej oraz niskiego podbicia w paśmie(?) zielonym. Odnośnie wyboru oświetlenia zapraszam do działu technika i przyklejonego tematu "Jak wybrać dobre oświetlenie~". Tam pomoże Ci ktoś, kto się zna na tym lepiej ode mnie i znajdziesz kilka przykładowych świetlówek. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi