BartekSz Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Piszę tutaj, bo poniekąd zahaczam o in-vitro. Pytanie dotyczy stratyfikacji nasion dzbanecznika i kapturnic. Jakich stężeń GA3 użyć i przez jaki czas je stratyfikować? Następne pytanie do sativ'a. Jak długo powinienem sterylizować nasiona jednych i drugich mając na uwadze to co się działo chociażby z liścmi P. weser u mnie? Pożywka 30% MS wydaje mi się odpowiednią do kiełkowania jednych i drugich nasion, dobrze mówię? Powinienem dodać hormony/GA3 do pożywki, aby zwiększyć % "kiełkowalności" roślin? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 30% MS sie nadaje. GA3 używam tylko do sarracenie, 400ppm przez 24h. Czasy sterylizacji pamiętając o przygodach z tłustoszami musisz dobrać doświadczalnie Przede wszytskim do dzbanków używaj max 5% buforowanego NaOCl, czas 6-10 min, sarracenie 15+. Hormony/GA3 w pożywce- można dodawać, ja tego nie robię i działa Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 Też jutro próbuję dzbaneczniki wprowadzać. Planuję umieścić w falconach np. po trzy nasiona i różne czasy sterylizacji co 1min Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 30% MS sie nadaje. GA3 używam tylko do sarracenie, 400ppm przez 24h. Czasy sterylizacji pamiętając o przygodach z tłustoszami musisz dobrać doświadczalnie Przede wszytskim do dzbanków używaj max 5% buforowanego NaOCl, czas 6-10 min, sarracenie 15+. Hormony/GA3 w pożywce- można dodawać, ja tego nie robię i działa Sprawa wygląda z dzbanecznikami tak, że będę miał tylko 10 nasion czyli zbyt dużych możliwości doświadczalnych mieć nie będę. A hormony, lub GA3 w pożywce mają wpływ na większą przeżywalność(?) kiełków, bo słyszałem, że malutkie rośliny lubią umierać? Wybacz, ale z chemii jestem laikiem, co oznacza 400ppm oraz buforowanego NaOCl? Może ktoś się wypowiedzieć jakie efekty dała stratyfikacja nasion dzbaneczników w kwasie giberelinowym? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 6 Stycznia 2011 Share Napisano 6 Stycznia 2011 (edytowane) Tu sobie możesz przeliczyć ppm: http://www.cleavebooks.co.uk/scol/ccconc.htm A co do przeżywalności małych roślin, też jestem ciekaw... Edytowane 6 Stycznia 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 6 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2011 Stężenie ma wynosić 0.04%? Bardzo niskie Czekam z niecierpliwością na resztę odpowiedzi. : ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 400ppm to i tak sporo 400mg/litr. 10 nasion to tak mało, że prawdopodobnie i tak nic z tego nie wyjdzie. Ja zazwyczaj zużywam koło 100-200 i i tak szanse powodzenia nie są wielkie. Z 3 sztuk w falconie już się wyleczyłem, teraz daję po 40 sztuk na normalnej pożywce- za małe prawdopodobieństwo że kiełkowalnosć zależy od czasu sterylizacji, a nie od przypadku losowego Czasem używa się cytokinin przy nasionach dzbanków- ja mam mieszane uczucia, wolę nie traktować hormonami małych kiełków. Jak bardzo chcesz to 0,1mg max. GA3 przy dzbankach- na pewno nei zaszkodzi jeśli dasz pre-treatment 100ppm, ale do pożywki bym dzbankom nie ładował, sarraceniom 10mg/l i owszem. Zależy od jakosci i wieku nasion W TC niestety nie ma rozwiązań uniwersalnych, a teoria zazwyczaj nie ma za dużo wspólnego z praktyką Dodaje trochę słowa (pseudo)naukowego na ten temat, pamietajcie tylko że to że viking wytrzymuje 50% MS nie znaczy ze inne wytrzymają N.truncata.pdf N.viking.pdf Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Dzięki, bardzo przydatne linki. Jeżeli mam nasiona kapturnicy i zamierzam je stratyfikować GA3, to muszę jeszcze je stratyfikować w niskiej temperaturze? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 Jak już przestratyfikujesz je w GA3 to wystarczy, no chyba że ten kwas będzie stary albo za mocno rozcieńczony. Z 10 nasionami dzbanecznika to raczej nie próbowałbym się bawić w In-vitro bo będzie to raczej strata czasu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 10 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 10 Stycznia 2011 Mam jeszcze 2 pakiety innych nasion dzbaneczników. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 10 Stycznia 2011 Share Napisano 10 Stycznia 2011 W takim razie powodzenia. Jeśli nasiona nie są stare to z mojego skromnego doświadczenia wynika, że nie należy przesadzić z czasem sterylizacji, a coś z tego powinno wyjść. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi