Skocz do zawartości

Kapturnica i dzbanecznik z nasion

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę tutaj, bo poniekąd zahaczam o in-vitro.

Pytanie dotyczy stratyfikacji nasion dzbanecznika i kapturnic. Jakich stężeń GA3 użyć i przez jaki czas je stratyfikować?

Następne pytanie do sativ'a. Jak długo powinienem sterylizować nasiona jednych i drugich mając na uwadze to co się działo chociażby z liścmi P. weser u mnie?

Pożywka 30% MS wydaje mi się odpowiednią do kiełkowania jednych i drugich nasion, dobrze mówię? Powinienem dodać hormony/GA3 do pożywki, aby zwiększyć % "kiełkowalności" roślin?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

30% MS sie nadaje. GA3 używam tylko do sarracenie, 400ppm przez 24h.

Czasy sterylizacji pamiętając o przygodach z tłustoszami musisz dobrać doświadczalnie ;) Przede wszytskim do dzbanków używaj max 5% buforowanego NaOCl, czas 6-10 min, sarracenie 15+. Hormony/GA3 w pożywce- można dodawać, ja tego nie robię i działa ;)

Odnośnik do odpowiedzi

30% MS sie nadaje. GA3 używam tylko do sarracenie, 400ppm przez 24h.

Czasy sterylizacji pamiętając o przygodach z tłustoszami musisz dobrać doświadczalnie ;) Przede wszytskim do dzbanków używaj max 5% buforowanego NaOCl, czas 6-10 min, sarracenie 15+. Hormony/GA3 w pożywce- można dodawać, ja tego nie robię i działa ;)

Sprawa wygląda z dzbanecznikami tak, że będę miał tylko 10 nasion czyli zbyt dużych możliwości doświadczalnych mieć nie będę.

A hormony, lub GA3 w pożywce mają wpływ na większą przeżywalność(?) kiełków, bo słyszałem, że malutkie rośliny lubią umierać?

Wybacz, ale z chemii jestem laikiem, co oznacza 400ppm oraz buforowanego NaOCl?

Może ktoś się wypowiedzieć jakie efekty dała stratyfikacja nasion dzbaneczników w kwasie giberelinowym?

Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi

400ppm to i tak sporo ;) 400mg/litr.

10 nasion to tak mało, że prawdopodobnie i tak nic z tego nie wyjdzie. Ja zazwyczaj zużywam koło 100-200 i i tak szanse powodzenia nie są wielkie.

Z 3 sztuk w falconie już się wyleczyłem, teraz daję po 40 sztuk na normalnej pożywce- za małe prawdopodobieństwo że kiełkowalnosć zależy od czasu sterylizacji, a nie od przypadku losowego ;)

Czasem używa się cytokinin przy nasionach dzbanków- ja mam mieszane uczucia, wolę nie traktować hormonami małych kiełków. Jak bardzo chcesz to 0,1mg max.

GA3 przy dzbankach- na pewno nei zaszkodzi jeśli dasz pre-treatment 100ppm, ale do pożywki bym dzbankom nie ładował, sarraceniom 10mg/l i owszem. Zależy od jakosci i wieku nasion ;)

W TC niestety nie ma rozwiązań uniwersalnych, a teoria zazwyczaj nie ma za dużo wspólnego z praktyką;) Dodaje trochę słowa (pseudo)naukowego na ten temat, pamietajcie tylko że to że viking wytrzymuje 50% MS nie znaczy ze inne wytrzymają;)

N.truncata.pdf

N.viking.pdf

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już przestratyfikujesz je w GA3 to wystarczy, no chyba że ten kwas będzie stary albo za mocno rozcieńczony.

Z 10 nasionami dzbanecznika to raczej nie próbowałbym się bawić w In-vitro bo będzie to raczej strata czasu.

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie powodzenia. Jeśli nasiona nie są stare to z mojego skromnego doświadczenia wynika, że nie należy przesadzić z czasem sterylizacji, a coś z tego powinno wyjść.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.