Skocz do zawartości

pH pożywki

Rekomendowane odpowiedzi

Od czego zależy początkowe pH pożywki?

Chodzi o to że mi za każdym razem pH wynosi 5 - 5,5 podczas pierwszego pomiaru.

Dodam ze dwie kropelki roztworu sody i mam około 5,8

Sativ w instrukcji zestawu pisał że początkowy odczyn jest ok. 8 - 9.

Myślałem że może ja coś źle robię, albo te papierki są jakieś nieprecyzyjne, ale kupiłem takie w zakresie pH4 -7 i pokazują to samo.

No to może woda ma jakiś wpływ. Ja używam demineralizowanej z Tesco.

A tak w ogóle źle dobrane pH ma duży wpływ na rozwój roślin?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam demineralizowanej z Tesco.

Każda woda, destylowana czy też demineralizowana z czasem kwaśnieje, spowodowane jest do rozpuszczaniem się w niej CO2 i zamianie w kwas, więc całkiem możliwe że to jest powodem.

A tak w ogóle źle dobrane pH ma duży wpływ na rozwój roślin?

Znalazłam coś takiego :

"Poszczególne gatunki roślin mają indywidualne wymagania co do odczynu podłoża.(...) Pożywka zbyt kwaśna lub zbyt alkaliczna szkodzi korzeniom roślin. Alkaliczność utrudnia wchłanianie niektórych makroelementów oraz uniemożliwia pobieranie żelaza i manganu, które w pożywce alkalicznej przechodzą w związki nieprzyswajalne dla roślin. Pożywka zbyt kwaśna rozpuszcza nadmiar żelaza, co uszkadza młode korzenie roślin.

Pierwszymi objawami niewłaściwego odczynu pożywki jest żółknięcie końców korzeni i ich obumieranie. Wkrótce następuje też chloroza liści."

Odnośnik do odpowiedzi

Dla większośći roślin pH w zakresie 5-7 będzie OK, optimum w okolicach 6.

Odczyn 5,5 podczas 1 pomiaru- bardzo spoko wartość dla czystej MS. Odczyn alkaliczny pojawia się jeśli dodajesz hormonów które rozpuszczone są w 1M NaOH ;)

Woda nie kwaśnieje aż tak, żeby znacząco wpływać na pH pożywki.

Moje pierwsze rosiczki wykiełkowały na pożywce o pH w okolicach 2.0 i miały się świetnie, nawet rosły ;) Taki błahy powód- nie wiedziałem wtedy zę trzeba nastawić pH ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.