latos333 Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Od czego zależy początkowe pH pożywki? Chodzi o to że mi za każdym razem pH wynosi 5 - 5,5 podczas pierwszego pomiaru. Dodam ze dwie kropelki roztworu sody i mam około 5,8 Sativ w instrukcji zestawu pisał że początkowy odczyn jest ok. 8 - 9. Myślałem że może ja coś źle robię, albo te papierki są jakieś nieprecyzyjne, ale kupiłem takie w zakresie pH4 -7 i pokazują to samo. No to może woda ma jakiś wpływ. Ja używam demineralizowanej z Tesco. A tak w ogóle źle dobrane pH ma duży wpływ na rozwój roślin? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatuszek Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Ja używam demineralizowanej z Tesco. Każda woda, destylowana czy też demineralizowana z czasem kwaśnieje, spowodowane jest do rozpuszczaniem się w niej CO2 i zamianie w kwas, więc całkiem możliwe że to jest powodem. A tak w ogóle źle dobrane pH ma duży wpływ na rozwój roślin? Znalazłam coś takiego : "Poszczególne gatunki roślin mają indywidualne wymagania co do odczynu podłoża.(...) Pożywka zbyt kwaśna lub zbyt alkaliczna szkodzi korzeniom roślin. Alkaliczność utrudnia wchłanianie niektórych makroelementów oraz uniemożliwia pobieranie żelaza i manganu, które w pożywce alkalicznej przechodzą w związki nieprzyswajalne dla roślin. Pożywka zbyt kwaśna rozpuszcza nadmiar żelaza, co uszkadza młode korzenie roślin. Pierwszymi objawami niewłaściwego odczynu pożywki jest żółknięcie końców korzeni i ich obumieranie. Wkrótce następuje też chloroza liści." Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Dla większośći roślin pH w zakresie 5-7 będzie OK, optimum w okolicach 6. Odczyn 5,5 podczas 1 pomiaru- bardzo spoko wartość dla czystej MS. Odczyn alkaliczny pojawia się jeśli dodajesz hormonów które rozpuszczone są w 1M NaOH Woda nie kwaśnieje aż tak, żeby znacząco wpływać na pH pożywki. Moje pierwsze rosiczki wykiełkowały na pożywce o pH w okolicach 2.0 i miały się świetnie, nawet rosły Taki błahy powód- nie wiedziałem wtedy zę trzeba nastawić pH Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi