Skocz do zawartości

Dziwna mucha

gryzon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że w końcu, dzięki głupocie jednaj z maluteńkich, max 2 mm i denerwujących muszek udało mi się cyknąć jej fotk, proszę o pomoc: czy to jest jakiś szkodnik, czy też mam się nim nie przejmować? Wiem, że zdjęcia słabe, ale zawsze coś:

post-1677-1294769333_thumb.jpg

post-1677-1294769539_thumb.jpg

Edytowane przez gryzon
Odnośnik do odpowiedzi

Może się mylę, ale jak dla mnie, to wogóle nie przypomina stadium dorosłego ziemiórki..Miałem ich kilka nalotów, są mniej smukłe, czarne baryłkowate podłużne odwłoki, czarne ciało...

Ziemiorka_2.jpg

dookładnie tak. Są większe niż 2mm, gdzieś 3-5mm...

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jest problem. To robactwo nna pewno całymi stadami chodziło w moim pseudoterrarium z listkami tłustoszy, więc całą ziemię wywaliłami dałam nową, a reszty w innych doniczkach nie widzę,a nie widzi mi się przesadzanie wszystkich roślin, bo nie wiem gdzie to robactwo jest. nie ma jakiejś uniwersalnej chemii do obrzydlistw ziemiórkopodobnych?

Dzisiaj jeszcze spróbuję jakiejś fotki cyknąć jeśli znajdę.

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej wlać niedużą ilość wody na górną warstwę podłoża, a ziemiórki jeśli są powinny powychodzić na powierzchnię. U mnie Nomolt działał najlepiej z tych najpopularniejszych środków, jednak zawsze po jakimś czasie robaki pojawiały się znowu. Z dorosłymi owadami świetnie radzą sobie tłustosze.

P.s Stężenie Nomoltu może być spokojnie większe niż zalecane na opakowaniu, roślinom to nie szkodzi, a zawsze trochę więcej robali zabije:)

Edytowane przez M@ti
Odnośnik do odpowiedzi

jak ja kilka dni temu pytalem o ziemiorki to sie dowiedzialem zeby 1cm torfu zebrac bo one tam siedza i w duzej ilosci je zlikwidujesz reszte dobijesz Nomoltem albo tym co Ci mama kupila :)

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem przewrażliwiona :D

Poza tym niedługo wysiewam capensisy, spatulaty i alicje, i szkoda by było siewek jakby coś je zjadło.

Nie wiem, wpisałam w google nazwy popularnych znanych mi robali i nic tak nie wygląda, więc nie wiem co to może być...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.