Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Witam, przymierzam się do nowego terrarium dla dzbaneczników górskich. Terra ma 480l i żeby zimno nie uciekało planowałem wyłożyć je z zewnątrz płytami poliuretanowymi o grubości 3cm. (ma lepsze właściwości izolacyjne niż styropian. Tylko góra i front zostanie nie zaizolowany , świetlówki będą na zewnątrz. W związku z tym mam kilka pytań : Jak najprościej rozwiązać system chłodzenia ? Może macie jakieś spostrzeżenia , sugestie na temat pracy waszych systemów chłodzenia ? Może są jakieś ciekawostki dot. takiego terra o których warto wiedzieć zanim coś spieprze ?? Pozdrawiam i proszę o jakieś ciekawe sugestie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Po co cokolwiek izolować? Głupota jak dla mnie, wcale nie tak łatwo podnieść/obniżyć temperaturę w terrarium. Jaras bodajże robił ciekawy projekt z chłodzeniem terrarium. Poszukaj w tym dziale. Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Tak, robiłem. Ale nie jestem z tego zadowolony. Na chwile obecną mam temp. ok 13*C i za cholerę nie mogę zejść niżej. Jeśli chcesz bawić się w chłodzenie, proponuję poszperać w projektach takich jak ten: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1743676.html lub ten: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic350050.html Są to układy do tzw. Freon Coolingu na bazie agregatów chłodniczych używanie w ekstremalnym chłodzeniu pecetów . I tak np. w pierwszym linku masz pokazany podwójny obieg, gdzie rolę parownika pełni wymiennik ciepła o wydajności 20kW. Ciecz przepływająca przez ów wymiennik schładzana jest do temp. ok -15*C. Adaptacja tych urządzeń do naszych celów jest bardzo prosta. W terrarium wystarczy zamontować wtedy małą chłodnicę i jakiś dobry termostat elektroniczny. Ja zrobiłem błąd, bo żal było mi ciąć zamrażarkę. Miałem od razu zaadoptować projekt na bazie freon coolingu. O ile temp. teraz są w miarę względne, tak latem będę mógł pomarzyć o podobnych wynikach. Na wiosnę przerabiam układ po swojemu i nie będę sugerować się projektami które znajdziesz chociażby u Maklerwa lub na CPUK. Są po prostu mało wydajne w większych zbiornikach. Polecam jeszcze te artykuły: http://www.purepc.pl/node/1016?page=all http://pcarena.pl/articles/show/75115/Pods...on-Cooling.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 dzięki za odpowiedz poczytam te linki co mi podesłałeś. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Łatwiejszym sposobem może być również wykorzystanie układu ze starej lodówki. Parownik wystarczy wtedy zastąpić jakąś dobrą chłodnicą która będzie zamontowana w terrarium, wymienić termostat, skraplacz.. Problemem w tym wypadku jest konieczność rozszczelnienia całego układu i ponowne jego napełnienie. Również połączenie na sztywno terrarium i całego układu chłodzenia może być kłopotliwe, ale efektywność powinna to wynagrodzić. Jeśli chodzi o izolację termiczną terra, zalecane jak najbardziej. Nie dość że dłużej utrzymuje żądaną temperaturę w zbiorniku, to pozwala również zaoszczędzić na energii elektrycznej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Jaras, po co trzeba by było wymienić termostat i skraplacz ?? Może to jest oczywiste że trzeba to wymienić , ale ja się na tym nie znam i nie wiem dla czego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Myślę że przy odpowiedniej izolacji takie coś by się sprawdziło: http://allegro.pl/zanussi-chlodziarko-zamr...1411264778.html Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M@ti Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Termostat należy wymienić, aby utrzymać temperaturę wyższą (inną) niż w lodówce, a skraplacz pewnie po to, aby zmienić jego kształt do bardziej przyswajalnego niż w lodówce, a jeśli się mylę to niech Jaras mnie poprawi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Skraplacz znajduje się zazwyczaj z tyłu lodówki. To ta "kratka", która w trakcie pracy lodówki nagrzewa się. Same rozmiary tegoż elementu dyskwalifikują je do ponownego wykorzystania Nie wspomnę o estetyce. Oczywiście w przypadku jeśli terrarium ma stać w pokoju. Mniejsze skraplacze, jak te na zdjęciach które znajdziesz pod linkami pozwalają dodatkowo na zamontowanie wentylatorów, co czyni je bardziej wydajniejsze. Dodatkowo małe gabaryty czynią je bardziej uniwersalnymi jeśli chodzi o zabudowę całego układu. Jeśli chodzi o termostat, ten który znajduje się w lodówce nie daje precyzyjnej kontroli nad temperaturą. Najlepszym wyborem będzie elektroniczny z możliwością ustawienia histerezy. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Lodówka jak najbardziej ok. Zapomniałem o samym parowniku. To co znajduje się w lodówce, ciężko będzie zaadoptować. Wyprostowanie całej blachy bez uszkodzenia graniczy chyba z cudem. W miejsce tego lepiej sprawdzi się chłodniczka np. z komputerowego WC. Dodatkowo możliwość zamontowania wentylatora zdecydowanie poprawi wydajność. Najważniejsza rzecz przy jej wyborze to rozstaw finów (aluminiowych blaszek). Musisz zwrócić uwagę, by nie były ułożone zbyt ciasno. Woda, która zacznie skraplać się pomiędzy nimi skutecznie ograniczy wydajność samej chłodnicy. Tak w ogóle jakie wymiary ma terrarium? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 150 / 50/ 60 długość/szer/wysokość Trochę niskie ale trudno. To po prostu stare akwarium , które chce przerobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 a w jaki sposób ma działać ta chłodniczka od wc umieszczona w terra skoro przez nią nie może przepływac żaden płyn chłodzący ? Sory za głupie pytania , ale jestem laikiem w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 (edytowane) Czyli 450 l. Jeśli chcesz być zadowolony z efektów, to przy tym litrażu tylko i wyłącznie freon Nie warto bawić się w drugi obieg z płynem. Koszt dodatkowych części wyniesie dość sporo, a efekty będą poniżej oczekiwań. Jak już poradzisz sobie z lodówką, skompletujesz to, co będzie potrzebne, wystarczy załatwić fachowca by polutował przewody i nabił agregat gazem. A propos chłodniczki.. Będzie działać w ten sam sposób co oryginalny parownik czyli na zasadzie rozprężania gazu. Inaczej mówiąc chłodnica będzie elementem chłodzącym. Odcinasz parownik, wlutowujesz w jego miejsce chłodnice i to wszystko. Edytowane 15 Stycznia 2011 przez Jaras Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 15 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2011 Dzięki wielkie za cierpliwość i poświęcony mi czas jeśli masz jeszcze chwilkę to podeślij mi jakiegoś linka z allegro jakiego skraplacza opcjonalnie byś użył i jakiej parowniczki z tego komp. WC Z góry dzięki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaras Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Zamiennik skraplacza musiałbyś dobrać do mocy agregatu i parownika. Najlepiej jakbyś odwiedził jakiś serwis/fachowca który zajmuje się chłodnictwem. Być może nawet uda Ci się kupić jakiś używany. Na allegro ciężko znaleźć jakikolwiek zamiennik. Chłodniczkę np. taką: http://allegro.pl/super-chlodnica-2x120-gr...1414351698.html lub http://allegro.pl/chlodnica-black-water-ul...1414455652.html chociaż wybrałbym jednak coś większego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi