latos333 Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 Witam, Jako że moja sterylna hodowla zaczyna się coraz szybciej rozrastać, należało by pomału przechodzic do kolejnego poziomu wtajemniczenia czyli multiplifikacji. W związku z tym miałbym kilka pytań jak to powinno przebiegać. Chciałbym zacząć od rosiczek pigmejskich, gdyż ich zaangażowanie w moje przedsięwzięcie jest zaskakujące, rosną jak wściekłe a niektóre w drugim miesiącu życia wystrzeliły kwiatami. Z tego co na razie udało mi się zorientować (tak na chłopski rozum): -przygotowujemy pożywkę MS 50%, ew dodajemy 0,0015mg 6-BAP i 0.001IBA,(wersja dla rosiczek) -wyjmujemy roślinę ze starej pożywki, - w sterylnych warunkach ciachamy roślinę na fragmenty, - umieszczamy fragmenty na wcześniej przygotowanej pożywce, - czekamy na efekty. Czy tak to ma mniej więcej wyglądać? Proszę mnie poprawić jeżeli coś źle myślę... A teraz druga część mojego pytania: Jestem szczęśliwym posiadaczem liścia muchołówki na którym wyrasta dość dziwna dla mnie rzecz. Jest to jedyny z wielu jaki się uchował(reszta uległa kontaminacji)więc tym bardziej jest dla mnie cenny. Otóż od jakiegoś już czasu czekam na te stożki wzrostu, a tu narastają tylko jakieś grudki coraz więcej i więcej... Cały się przy tym nieźle powykręcał Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że to po prostu tworzy się kalus. Nadmienię jeszcze że pożywka jest 40% MS + 0,5 6-BAP. Proszę więc o jakieś sugestie, co to może być i co z tym można dalej zrobić? Wrzucam fotkę dla jasności Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 30 Stycznia 2011 Share Napisano 30 Stycznia 2011 Multiplifikacja pigmejek idzie dobrze z 0,5 kin, bez auksyn więc: -przygotowujemy pożywkę MS 50%, 0,5mg kinetyny/l [ew. BAP, ale wtedy trochę mniej- 0,3mg?] -wyjmujemy roślinę ze starej pożywki, - w sterylnych warunkach ciachamy roślinę na fragmenty- nie w tym przypadku, umieszczamy całe rośliny. - czekamy na efekty. connie_hotairballoon.gif Wyrósł Ci piękny kallus VFT, umieść go na 1/3 MS i poczekaj miesiąc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latos333 Napisano 30 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) Dzięki bardzo, Narazie kinetyny nie mam, wiec spróbuję z BAP- 0,3mg Kalus umieścić na czystej MS, bez hormonów? Edytowane 30 Stycznia 2011 przez latos333 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi