Skocz do zawartości

Północny parapet...

Anorak98

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym się dowiedzieć, jakie rośliny owadożerne mogą stać na północnym parapecie. Trochę poszukałam na ten temat na różnych innych stronach, ale mało było o tym napisane. Wiem tylko tyle (nie wiem na ile jest to prawda), że najlepiej poradzą sobie wszelkiego rodzaju dzbaneczniki (oczywiście te rosnące poza terrarium). Więc liczę, że w tym temacie napiszecie trochę ( głównie z własnego doświadczenia ) jakie rośliny "dałyby radę" na północnym parapecie; konkretnie gatunek, od jak dawna jest na północnym oknie, jakie są inne warunki panujące w jego otoczeniu i jak na to wszystko reaguje...i co Wam jeszcze wpadnie do głowy ;)

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam :)

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

Chciałam bym się dowiedzieć, jakie rośliny owadożerne mogą stać na północnym parapecie. Trochę poszukałam na ten temat na różnych innych stronach, ale mało było o tym napisane. Wiem tylko tyle (nie wiem na ile jest to prawda), że najlepiej poradzą sobie wszelkiego rodzaju dzbaneczniki (oczywiście te rosnące poza terrarium). Więc liczę, że w tym temacie napiszecie trochę ( głównie z własnego doświadczenia ) jakie rośliny "dałyby radę" na północnym parapecie; konkretnie gatunek, od jak dawna jest na północnym oknie, jakie są inne warunki panujące w jego otoczeniu i jak na to wszystko reaguje...i co Wam jeszcze wpadnie do głowy ;)

Zapraszam do dyskusji i pozdrawiam :)

Większość roślin trzymam oczywiście na południu, a na północ przenoszę czasami niektóre z tłustoszy meksykańskich i tropikalnych rosiczek (tylko w czasie największych upałów). Radzą tam sobie, a na południu wówczas się przypalają. Mam natomiast wątpliwości jak wyglądałyby, gdybym je tam zostawił na stałe. Ktoś dawniej pisał (nie wiem czy na tym forum) o capensisach hodowanych cały czas na północy i niby było haraszo. Dziwne bo to rosiczki z RPA. Sam jestem ciekaw innych odpowiedzi.

Edytowane przez Kosa1984
Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mi przychodzi do głowy to 3 gatunki z lasów deszczowych: prolifera, adelae i schizandra. Te preferują cień i źle znoszą bezpośrednie oświetlenie (nawet to sztuczne).

Łatwiej powiedzieć co na bank nie da rady na północnym parapecie :D

EDIT: zapomniałem dodać, w naturze mają stałe warunki przez cały rok. U nas zimą mogą potrzebować lampy.

Edytowane przez Hubu
Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze, jak to jest z tymi dzbanecznikami... Wydaje się, że potrzebują i tak mniej światła niż inne rośliny (owadożerne), ale czy na tyle, żeby dać sobie radę na płn parapecie? Wciąż szukam informacji na ten temat, ale gdzie zajrzę, to raz pisze, że jest to świetne miejsce do hodowli np. 'Ventraty', a gdzie indziej znów pisze, że "można tam trzymać wyłącznie capensisy".

??

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że stwierdzenie iż dzbaneczniki potrzebują mniejszej ilości światła niż inne owadożery jest nie do końca trafione. Mało który dzbanecznik będzie wytwarzał dzbanki bez odpowiedniego mocnego oświetlenia. Gdyby nie to, nikt nie zastanawiałby się na montowaniem lamp HPS o mocy 400W lub podobnego mocnego oświetlenia do hodowli tych właśnie roślin. Ventrata może jakoś będzie rosła na północnym parapecie, ale na dzbankowanie na pewno nie ma co liczyć.

Odnośnik do odpowiedzi

Kapturnica jako jedna z najbardziej światłolubnych roślin owadożernych na północnym oknie może co najwyżej zimować.

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, kapturnica odpada :P

Czyli jak na razie to można stwierdzić, że tylko te wyżej wymienione rosiczki sobie poradzą (adelae, capensis, prolifera i schizandra). No i jeszcze co do tych tłustoszy (meksykańskich), np. 'Tina' czy 'Weser' ? One nie potrzebują się ładnie wybarwiać, więc wydawałoby się, że mogą mieć mniej światła?

No i są bardzo wrażliwe na mocne promienie słoneczne.

Edit:

Ciekawa stronka o nasłonecznieniu ;)

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/naslonecznienie-1515.html

Edytowane przez Anorak98
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.