Dragon11 Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 WITAM Daszki mojego dzbanecznika robią się suche :( nie wiem co zaradzić doniczka nie stoi na podstawce z wodą lecz jest w dużym wazonie gdzie na dole stoi woda na parowanie, i jeszcze na dużym talerzu gdzie też jest woda. Myślałem aby oświetlać w odległości ok. 0,5m żarówką 75 woltową Jak myślicie P.S. podlewam strzykawką ok.50ml i nie spryskuję Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Daszki po jakimś czasie robią się suche, to normalne. Po co podlewasz strzykawką? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 odmierzam wodę i niema za bardzo butelką podlewać bo dużo liści a ona tam jest głęboko wsadzone a jak z nadświetlaniem mogę tez podświetlać muchołówkę? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 A jaki to dzbanecznik? W podtytule widzę że "skrzydlaty". Chyba takiego nie ma, może masz na myśli oskrzydlonego - N. alata. Jeśli kupiłeś go w markecie, kwiaciarni, albo Holandii to raczej, mimo plakietki, jest to dzbanecznik N. x Ventrata (po polsku bodajże 'wybrzuszony'), a takiego nie trzeba koniecznie doświetlać, chociaż mu to nie zaszkodzi. A muchołówka już po zimowaniu? Jeśli tak to jak najbardziej możesz doświetlać. Jeśli nie to nie wydaje mi się to konieczne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 znaczy wiesz ja ko kupilem w świetnym stanie z allegro a muchołówka dopiero 5 cm średnicy także jeszcze nie zimowała bo za młoda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 i tak jest to N. alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tough Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 i tak jest to N. alata Jeżeli kupiłeś na Allegro to jest to Nepenthes ventricosa x alata, czyli popularnie Nepenthes x ventrata. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Jeżeli kupiłeś na Allegro to jest to Nepenthes ventricosa x alata, czyli popularnie Nepenthes x ventrata. Jak wyżej. Pooglądaj w google zdjęcia N. alata i porównaj ze swoim. Na pewno będzie różnica. N. alata kupisz od hodowców na forum albo z importów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 dzisiaj już wogule cała pokrywka zwineła i dzbanecznik od góry robi sie bronzowy (pokrywka tez) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 mam oobciąć dzbanecznika Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 ja chyba myślę dlatego ze zadurzo cieczy ma w sobie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gryzon Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Każdy dzbanek po jakimś czasie usycha. Możesz obciąć dzbanek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Zetnij jak cały uschnie, czasami tylko połowa schnie, a druga zostaje i z tamtej dzbanek może jeszcze czerpać wodę/związki. Dawno kupiłeś tego dzbanecznika? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dragon11 Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 gdzieś ok.1 tydzień temu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Więc to, że dzbanecznik traci dzbanki to efekt aklimatyzacji. Dzbaneczniki są wrażliwe na wszelkie zmiany otoczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi