Skocz do zawartości

Dzbanecznik

Dragon11

Rekomendowane odpowiedzi

WITAM

Daszki mojego dzbanecznika robią się suche :( :( nie wiem co zaradzić doniczka nie stoi na podstawce z wodą lecz jest w dużym wazonie gdzie na dole stoi woda na parowanie, i jeszcze na dużym talerzu gdzie też jest woda.

Myślałem aby oświetlać w odległości ok. 0,5m żarówką 75 woltową

Jak myślicie

P.S. podlewam strzykawką ok.50ml i nie spryskuję

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki to dzbanecznik? W podtytule widzę że "skrzydlaty". Chyba takiego nie ma, może masz na myśli oskrzydlonego - N. alata. Jeśli kupiłeś go w markecie, kwiaciarni, albo Holandii to raczej, mimo plakietki, jest to dzbanecznik N. x Ventrata (po polsku bodajże 'wybrzuszony'), a takiego nie trzeba koniecznie doświetlać, chociaż mu to nie zaszkodzi.

A muchołówka już po zimowaniu? Jeśli tak to jak najbardziej możesz doświetlać. Jeśli nie to nie wydaje mi się to konieczne.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli kupiłeś na Allegro to jest to Nepenthes ventricosa x alata, czyli popularnie Nepenthes x ventrata.

Jak wyżej. Pooglądaj w google zdjęcia N. alata i porównaj ze swoim. Na pewno będzie różnica. N. alata kupisz od hodowców na forum albo z importów.

Odnośnik do odpowiedzi

Zetnij jak cały uschnie, czasami tylko połowa schnie, a druga zostaje i z tamtej dzbanek może jeszcze czerpać wodę/związki. Dawno kupiłeś tego dzbanecznika?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.