Piter89 Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Hej, Mam pytanie odnośnie in vitro, W czym może tkwić problem, gdy nasiona rosiczek w pożywce nie kiełkują przez prawie 3 miesiące a te same w torfie wykiełkowały po 6 tyg. Kolejny przykład: nasiona konopi kiełkują normalnie po 3 dniach a w in vitro dopiero po 8 dniach pojawił się pierwszy kiełek i to tylko w jednym nasionku (poza tym już nie rośnie) ??? Zaznaczam że: - nie doszło do kontaminacji (tak to się chyba nazywa) - temp około 20 - 27 *C - sterylizacja przebiegała krótko, od 1 - 5 minut. - pożywka 50% MS Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Setki możliwych powodów, zły skład, złe pH, zła sterylizacja, uszkodzenie nasion podczas niej, zła woda, inhibitory kiełkowania w pożywce z czegokolwiek... Najprawdopodobniej zła sterylizacja. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter89 Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Wszystko było wykonane zgodnie z Twoim poradnikiem Sativ Możliwe że niedokładnie przeprowadziłem płukanie nasionek w roztworze PPM A jak dokładnie wypłukać nasionka które są w filtrze do kawy ? Ja to to robiłem poprzez nasączanie i odsączanie zwitka nasionek roztworem płuczącym, ale może macie lepsze metody ?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekSz Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Tak. Nazywa się metodą prób i błędów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi