Skocz do zawartości

Szafarium

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wyżej. 2 dni temu zrobiłem "szafarium". Miałem pomysł przyszedł kolega i się uwinęliśmy w kilka godzin :).

Wszystko polega na tym, że ze zwykłej szafy na ubrania zrobiłem coś więcej :). Ściany szafy są obklejone folia aluminiową, żeby światło się lepiej odbijało a lampki to zwykłe komapkty które używałem do naświetlania wcześniej, zostały one powieszone na sznurku o rurkę na której wisiały wieszaki :)

Kilka zdjęć:

foto166w.jpg

foto168p.jpg

foto169u.jpg

oczywiście na żywo wygląda to dużo lepiej :)

Odnośnik do odpowiedzi

:P

Pomysł fajny, wykonanie też :) a jakie masz tam to oświetlenie? Kupowałeś jakąś świetlówkę czy to taka zwykła lampka "biurkowa"?

I zabezpieczałeś tam jakoś tą szafkę przed wilgocią, jaka tam może panować?

Odnośnik do odpowiedzi

2 świetlówki philipsa 23 waty 2700K.

i tylko obkleilem tylna sciane w rogach tasma zeby wilgoc z zewnatrz sie nie dostawala tzn od sciany i zeby zimno nie lecialo :)

jak kupie wiecej roslin planuje zrobic polke i wtedy beda 2 pietra :)

Odnośnik do odpowiedzi

rosliny bardzo dobrze rosly pod tym oswietleniem a teraz bedzie jeszcze lepiej.

Parapet jest zly bo po 1 wschodni i malo slonca po 2 jest kaloryfer i jak kiedys tam mialem to schly wszystkie rosliny. i kolejny + jest taki ze moga byc naswietlane 24 godziny na dobe bo jak zamkne szafe to nie swieci na lozko i nie musze na noc wylaczac :)

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze wschodni dobry

Po drugie jeżeli jest kaloryfer to wsadź do jakiegoś akwarium

Po trzecie nie doświetlaj 24h, bo rośliny padną... Istnieje coś takiego jak faza ciemna fotosyntezy, w której wytwarzana jest glukoza, czyli "magazyn" energii dla roślin, bez nocy i dnia padną. [może coś kręcę, bo już nie pamiętam]

Edytowane przez Tough
Odnośnik do odpowiedzi

parapet jest za maly na akwarium.

kolega naswietlal rosliny tydzien non stop 24 na dobe i nic sie nie stalo wiec nie wiem o czym mowisz :)

a ja zamierzam co 1 albo 2 dni robic przerwe na noc :)

poza tym w szafie jest duzo cieplej niz w pokoju wiec roslina sie tam lepiej zyje.

Odnośnik do odpowiedzi

Kolega intelektem nie grzeszył.

Tak sobie czytam i zastanawiam się, czy mówisz serio czy sobie jaja robisz? Doświetlanie non stop?????????? A potem zrób im 2 noce, polarne :P

Edytowane przez masiol90
Odnośnik do odpowiedzi

No to chyba możesz coś wymyślić, żeby im utrzymać wyższą wilgotność. Jest zima i nie wiem czego oczekujesz od pogody, że słońce będzie świecić codzienne? Pomijając binatę to żadna z tamtych roślin nie potrzebuje doświetlania, ale moja binata daje radę jakoś na parapecie. Poza tym już światło z zewnątrz jest lepsze od tych lampek co masz. :/

Odnośnik do odpowiedzi

kolega naswietlal rosliny tydzien non stop 24 na dobe i nic sie nie stalo wiec nie wiem o czym mowisz :)

Tough mówił o ciemnej fazie fotosyntezy i miał rację. Poczytaj o niej. To, że komuś przez tydzień nie padły rośliny to żaden powód, aby postępować podobnie. Kapturnica po tygodniu bez podlewania będzie żyła, ale to chyba nie powód, aby uznać, że nie trzeba jej podlewać wcale bo wytrzymała tydzień, prawda? :)

Odnośnik do odpowiedzi

z swiatlem z zewnatrz w trakcie lata nawet zadna roslina nie miala lepu wiec sie nie zawijala pozniej jak kupilem pod koniec lata te swietlowki pojawil sie lep rosliny rosliny zaczely sie wybarwiac i zwijac. wiec to co ludzie pisza nie zawsze jest prawda :)

Odnośnik do odpowiedzi

Tough mówił o ciemnej fazie fotosyntezy i miał rację. Poczytaj o niej. To, że komuś przez tydzień nie padły rośliny to żaden powód, aby postępować podobnie. Kapturnica po tygodniu bez podlewania będzie żyła, ale to chyba nie powód, aby uznać, że nie trzeba jej podlewać wcale bo wytrzymała tydzień, prawda? :)

podalem tylko przyklad ze jemu wytrzymaly tydzien nie mam zamiary naswietlac tak samo napisalem o tym wyzej bo za duzo pradu by ciagnelo :)

Edytowane przez Husky
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.