Skocz do zawartości

Rośliny towarzyszące owadożernym

Marcin Koziarski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie jestem na etapie zakupu sprzętu, podłoża i dodatków dla roślin owadożernych.

Jednakże chcę aby terrarium z kapturnicami było "przełamane" także innymi roślinami, korzeniami ewentualnie kamieniami.

W związku z tym moje pytanie:

1. Jakie rośliny mogą towarzyszyć kapturnicy?

2. Jakie inne owadożerne mogą występować w kapturnicami?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólną odpowiedzią jest że są to rośliny, które wymagają tych samych warunków. Trzeba wziąć pod uwagę w szczególności czy roślina zimuje, jakiej wilgotności wymaga.

Odnośnik do odpowiedzi

...terrarium z kapturnicami ...

Nie chcę Cie martwić ale tych dwóch rzeczy po prostu NIE DA się połączyć. Kapturnice to wybitnie światłolubne rośliny i pod sztucznym oświetleniem nie rosną prawidłowo.

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisze Hubu. Kapturnice najlepiej będą czuły się w pełnym słońcu. W terrarium będą one tylko wegetować. To samo tyczy się muchołówek.

Wątpię również, by służyła im podwyższona wilgotność.

Dodatkowo są to rośliny zimujące, więc na okres paru miesięcy musisz zapewnić im chłodniejsze miejsce.

Do zamkniętych zbiorników nadają się dzbaneczniki, heliamfory, pływacze, brokinie oraz trzy rosiczki australijskich lasów deszczowych (adelae, prolifera, schizandra)

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki serdeczne za odpowiedź!

Na tą chwilę widzę, że muszę trochę zmienić plany co do doboru roślin.

Niestety w domu mogę mieć tylko tego rodzaju rośliny w "zamkniętym pomieszczeniu".

Mam jeszcze jedno pytanie:

czy stosujecie w terrariach kabel grzewczy aby podwyższyć temperaturę i wilgotność?

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel grzewczy jest zbędny. Na ogół świetlówki dość skutecznie podwyższają temperaturę. Jeśli chodzi o wilgotność, keramzyt lub mech torfowiec na dnie zbiornika wystarczą w zupełności.

Tak czy owak, musisz wpierw wybrać sobie rośliny, które zamierzasz trzymać wewnątrz terra. I tak np. dla dzbanków zaleca się dość wysokie terraria, zaś dla helek, rosic i pływaczy mogą być niższe. Potem dochodzi kwestia oświetlenia i tym podobnych spraw.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.