Skocz do zawartości

Podłoże i dodatki

Marcin Koziarski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Czytając sporo o podłożu dla owadożernych wpadłem trochę w szał zakupów.

Obecnie czekam na dostawę tego rodzaju materiałów (w nawiasie zapisałem do czego mają służyć - na podstawie zdobytych informacji)

Vermiculit (ma zdolność wymiany kationów, dzięki czemu może zatrzymywać i udostępniać roślinie potrzebny jej potas, amon, wapń i magnez)

Węgiel drzewny (usuwa toksyny)

Pumeks ogrodniczy (poprawia stosunki wodne dzięki wchłanianiu wody oraz zapobiega powstawaniu stref beztlenowych w podłożu)

Perlit (poprawia stosunki wodne, drenaż)

Mech torfowiec (Sphagnum moss) (zapewnia wilgotność i stanowi substrat dla roślin)

Keramzyt (poprawia stosunki wodne w podłożu oraz zapewnia dobry drenaż)

Torf (podstawowe podłoże dla roślin)

Żwirek, piasek (dodatki do torfu)

Jeśli się mylę w powyższych opisach to proszę o poprawki.

Zapewne wszystko ładnie i pięknie z tymi zakupami ale teraz dobrze połączyć wszystkie składniki (proporcje). Problem w moim przypadku polega na tym, iż przebijając się przez literaturę mam trochę mętlik w głowie.

Idąc za radą kolegów na forum będę chciał hodować oto te rośliny w terrarium: heliamfory, pływacze, brokinie oraz rosiczki australijskich lasów deszczowych (adelae, prolifera, schizandra), ale i tu jeszcze się zobaczy (w zależności od tego jak dostępne są w sprzedaży te rośliny).

Proszę o dobre rady oraz cenne uwagi.

Pozdrawiam

p.s.

przepraszam Was za tak prozaiczne pytania, ale tylko tak mogę ugruntować swoją wiedzę.

Odnośnik do odpowiedzi

Adelae może rosnąć w czymkolwiek, tzn. najlepiej sphagnum albo torf. Proliferę polecam hodować w sphagnum, ale mimo wszystko należy uważać na to, aby nie przelać. Lepiej nawet trochę przesuszyć. Podobnie jest ze schizandrą, ale to już opieram się na doświadczeniach innych z CPUK itd., nie na swoich.

Nie wymieniłeś tłustoszy meksykańskich, ale się podzielę, że u mnie bardzo dobrze rosną w mieszance: 30% perlit, 30% wermikulit, 20% torf, 20% piasek kwarcowy. Wbrew niektórym poradom w okresie letnim polecam utrzymywać podłoże mokre i nie doprowadzać do przesuszenia, szczególnie gdy wystawiamy tłustosze na działanie światła słonecznego.

Natomiast cefalotusa hoduję w mieszance torfu, piasku, sphagnum i węgla drzewnego i też się miewa świetnie. Do tej mieszanki chyba też można dodać wymieniony przez Ciebie pumeks. Taka sztuczka: jeżeli ktoś chce hodować cefalotusa w terrarium z wodą na dnie, to polecam dno doniczki wyłożyć sphagnum, co nieco powstrzymuje przedostawanie się tak dużej ilości wody wyżej.

Keramzyt stosuje się głównie do podwyższenia wilgotności, wysypując go wokół doniczki i podlewając, żeby woda parowała.

Co do perlitu, to niektórzy dodają go niemal do każdej mieszanki w nie za dużych ilościach. Wątpię, żeby to miało istotny wpływ.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.