Skocz do zawartości

Nowy zestaw do domowego mikrorozmnażania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć ;)

Z związku z reedycją zestawów, planowane są spore zmiany. Oto kilka z nich:

-pHmetr dobrej jakości w komplecie

-standaryzowany preparat NaDCC z odpowiednimi dodatkami do rozpuszczania w wodzie [5-10 porcji, każda do przygotowania 100ml rr sterylizującego], nie potrzeba nic robić tylko rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i gotowe. Roztwór jest stabilny minimum 2 tygodnie.

-gotowa kultura popularnej rosiczki w komplecie

-nowe pojemniki na hormony i pożywki ;)

-dostępne również inne pożywki, znacznie poszerzona oferta odczynnikowa. Wszystko dostępne do dokupienia od ręki, nie tak jak do tej pory za molestowaniem PW i mailami ;)

W związku z tym że papierki są cholernie upierdliwe w obsłudze, myślę że pHmetr zaoszczędzi wiele problemów, zwłaszcza na początku. Dodatkowo falcony [stożkowe probówki z PP] są średnio wygodne w manewrowaniu- nie da się ich postawić. Poprzednia wersja miała być "bardzo budżetowa"- i była- 100zł/wszystko. Ta będzie kosztować więcej, ale dzięki temu na dłuższą metę cała zabawa wyjdzie o wiele taniej. I łatwiej w obsłudze+ wszystko będzie bardziej standaryzowane.

Cena- wszystko zależy za ile uda się dostać pHmetry w półhurcie. Opakowania również będą droższe, ale solidniejsze i wygodniejsze, do tego porządne etykiety i trochę kosmetyki.... szczegóły, ale znacznie ułatwiają pracę;) Powinno wyjść ok 250zł/zestaw.

Teraz pytanie do Was- jako ze sporo osób pracuje na dawnych zestawach- co byście w nich zmienili/dodali, co warto uzupełnić w nowej wersji? Oraz wszystkie komentarze i opinie mile widziane ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na ile jest to możliwe, ale chyba lepiej byłoby gdybyś do pożywek dodawał witaminy w osobnych pojemnikach, z tego co wiem to nie zależnie od stężenia pożywki witaminy powinny być chyba dodawane zawsze na 100%.

Odnośnik do odpowiedzi

Zasadniczo- ja przez przeszło 2 lata używałem wszytskiego "zmieszanego do kupy" i działało bez problemów. Aktualnie używam osobnego rr soli makro, osobnego soli mikro [ich również powinno być zawsze 100%], osobnego rr żelaza i osobnego rr witamin.

Poza delikatnym podniesieniem ceny [2 nowe opakowania+ wyższy koszt wysyłki]- nie ma żadnego problemu z podzieleniem roztworów na sole makro, mikroelementy MS z żelazem i witaminy MS ;)

Odnośnik do odpowiedzi

A jak będzie taka możliwość to na następny raz w takiej postaci poproszę :) Bardzo dobry pomysł z ph metrami bo na papierki to zależnie od oświetlenia się dobiera to ph. :)

Odnośnik do odpowiedzi

PHmetr dobry pomysł, ale dobrze by było, gdybyś podał cenę bez PHmetru. Może dla kogoś 250 to za dużo.. 2,5x tyle co poprzedni..

Na pewno dużo wygodniejszy ten preparat NaDCC jeśli chodzi o sterylizację.

No a co do rad, to tak jak poprzednik powiedział - więcej PPM w stosunku do hormonów.

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym pH-metrem fajna sprawa. Jednak może lepiej jako opcjonalny dodatek, bo chyba podbija dwukrotnie cenę zestawu.

PPM faktycznie mało, gdzieś tak x2 na taki zestaw chyba było by ok.

Poza tym myślę że można by dodać 'Podręcznik użytkowania' w nieco poszerzonej wersji(poprzednia już chyba w ogóle jest niedostępna). Konkretnie chodzi mi o to aby opisać poszczególne etapy.

Np.

-wprowadzanie nasion, eksplantu - OPIS

- multiplifikacja - OPIS

- przenoszenie do ex vitro -OPIS

...w poprzedniej instrukcji jakoś tego mi zabrakło,a informacji w sieci jest jak na lekarstwo i to jeszcze we wszystkich możliwych językach...

Odnośnik do odpowiedzi

Poszerzona instrukcja - owszem, pewnie by się przydała. Ale na pewno byłoby to czasochłonne zajęcie.. Zależy jak tam Sativ stoi z czasem. Przy tym instrukcja była udostępniona 4 free, a nie przy zakupie zestawu. Co tu się oszukiwać - wiedza kosztuje, więc to był całkiem miły gest.

Pytanie Sativ do Ciebie, czy będzie popyt na to. Entuzjastów in vitro na forum nam przybędzie? Ja bym jednak szedł w stronę okrojenia zestawu - jeśli się nie zdecydowali za 100, to za 250 tym bardziej.

Oscyluj raczej w granicach 100 - 150 uwzględniając przy tym jakieś opcjonalne dodatki za dopłatą.

Taka moja rada. :)

A tak w ogóle taki zestawik to rewelacja, bardzo polecam. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Proponowałbym możliwość kupna zestawu w dwóch wersjach light np. za 100zł i hard za to 250zł.

Ewentualnie druga opcja, to wycenić poszczególne elementy i pozwolić potencjalnemu kupcowi decydować co chce wziąć np:

Zestaw bez hormonów, agaru i z mniejszą il. pożywki. Za cenę odpowiednio niższą.

Odnośnik do odpowiedzi

Też się z tym zgadzam, ale uważam, że takie uwagi najlepiej robić na privie, by nie odstraszać potencjalnych klientów sativowi;) tak na przyszłość ;)

edit: nie zauważyłem, że sam prosił o nie :)

Edytowane przez ErysFR
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie uwagi piszcie tutaj, będę wdzięczny za odstraszanie potencjalnych klientów ;)

Co do ceny- dobra, postaram się ją obniżyć. Ale wiąże to się również z okrojeniem zestawu.

Jak zapatrujecie się na kwestie papierków- zakres 1-14 starcza? Bo na prawdę ciężko o dokładne i tanie papierki z zawężonym zakresem 4-7...

Opcją do jakiej zmierzam jest kompletowanie zestawu on-line za pomocą formularza, ale na chwilę obecną może być z tym ciężko...

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpuszczalny preparat oparty jest na NaDCC- czyli dichloroizocyjanuranie sodowym. Dodatkami są środek powierzchniowo czynny, kwas adypinowy i węglan sodu. Stężenia sterylizujące oparte są na zawartości aktywnego chloru- określona naważka/100ml wody daje 1000PPM rr aktywnego chloru. Dzięki temu wszystko sprowadza się do wsypania naważki z zestawu do wody, zamieszaniu i można już sterylizować;) + fitotoksyczność jest o wiele mniejsza niż preparatów na podchlorynie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.